ІнАУ пропонує імплементувати європейську Конвенцію про кіберзлочинність на основі напрацювань Ради Європи

ІнАУ направила до КМУ Лист №89 від 30.05.2017 р. щодо проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо імплементації окремих норм Конвенції про кіберзлочинність»

В листі йдеться про імплементацію у вітчизняне кримінальне законодавство норм Конвенції про кіберзлочинність.

Ця Конвенція була прийнята Радою Європи у Будапешті 23.11.2001р. і ратифікована Законом України №2824-IV від 7.09.2005р.

Впродовж 2014-2017рр. Рада Європи за участі українських фахівців здійснює заходи щодо підтримки процесу імплементації Конвенції про кіберзлочинність у законодавче поле держав-членів Ради Європи. В рамках проекту «Кіберзлочинність@Східне партнерство» створено проект змін до Кримінально-процесуального кодексу України.

В той же час Нацполіція підготувала свій законопроект з імплементації європейської Конвенції про кіберзлочинність, який, за оцінкою ІнАУ, необгрунтовано розширює ровноваження силовиків и суттєво виходить за рамки норм, які містяться у Конвенції. Цей документ уже отримав підтримку НКРЗІ.

ІнАУ зауважує, що проект Нацполіції потребує суттєваго доопрацювання, і пропонує для виконання завдання імплементації Конвенції про кіберзлочинність у вітчизняне законодавство використати законодавчі пропозиції, розроблені експертами Ради Європи за участі вітчизняних фахівців.