ІнАУ закликає владу замість планів збільшення регуляторного навантаження на провайдерів усунути штучні бар'єри у доступі до інфраструктури

ІнАУ направила листи керівникам органів виконавчої влади і НКРЗІ з зауваженнями щодо проекту постанови КМУ «Про внесення змін в додаток до Положення про

набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних». Див. Лист № 75/1-3 від 26.06.2020 щодо проекту постанови КМУ «Про внесення змін в додаток до Положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних».

Проект постанови передбачає розширення звітності, яка надається операторами, провайдерами телекомунікацій. В разі прийняття документу суб’єкти господарювання будуть зобов’язані додатково подавати дані щодо можливості підключення до фіксованого доступу до інтернету по кожному населеному пункту за різними технологіями та швидкостями. Фактично пропонується суттєве додаткове регуляторне навантаження на операторів, провайдерів телекомунікацій у вигляді заповнення форм звітності з додатковими показниками, які не вирішать проблеми покриття та проникнення Інтернету у населені пункти. Причому, у разі несвоєчасного подання також звітності, передбачена фінансова відповідальність.

ІнАУ у листі виступає проти намірів розширення показників звітності для операторів, провайдерів телекомунікацій, як таких, що невиправдані та призведуть до додаткового регуляторного навантаження.

Натомість Асоціація просить вжити дієвих заходів, які сприятимуть розгортанню телекомунікаційних мереж операторами телекомунікацій та усуненню штучних адміністративних бар’єрів у доступі до інфраструктури, про які, зокрема, йшлось в Листі ІнАУ № 66/1-14 від 11.06.2020 щодо врегулювання проблемних ситуацій, пов’язаних із розташуванням технічних засобів телекомунікацій.