ІнАУ виступає проти чергової спроби законодавчо закріпити блокування сайтів на доступі

Асоціація направила листа до керівників профільних парламентських комітетів: Лист № 05/1-5 від 23.01.2020 ВРУ щодо надання зауважень до законопроекту «Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор» (реєстр. № 2285-д від 18.12.2019).

 

Листом надано зауваження до законопроекту 2285-д, Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор.

Цей законопроект пропонує серед іншого блокування інтернет-контенту операторами/провайдерами телекомунікацій на доступі.

Автори ЗП 2285-д вважають, що рішення суду для блокування контенту не потрібне, всі рішення щодо блокування буде приймати спеціальний Уповноважений орган, яким має створити Кабмін. Передбачені відповідні зміни до Закону Про телекомунікації.

 

Законопроект уже прийнято в першому читанні.

 

ІнАУ у листі аргументує технічну неможливість коректного блокування вебсайтів на доступі і пропонує порівняльну таблицю змін.

 

У листі зазначається, що технічно обмеження доступу до інформації в Інтернеті можливе лише власником вебсайту, або реєстрантом відповідного доменного імені, за яким здійснюється доступ до вебсайту, або постачальником послуг хостингу, де розміщений контент. Коректне блокування інтернет-контенту оператором чи провайдером доступу технічно неможливе, про що свідчить також негативний вітчизняний досвід спроб впровадження блокування на доступі з 2017 року. В разі іноземної юрисдикції володільця вебсайту або дата-центру блокування (видалення) інтернет контенту має здійснюватись із застосуванням міжнародних правових механізмів.

 

Також ІнАУ вважає, що обмеження доступу до контенту має відбуватись виключно за рішенням суду.