ІнАУ виступає проти чергової спроби нав'язати операторам закупівлю обладнання для правоохоронців

В парламенті зареєстровано законопроект про створення ще одного правоохоронного органу – Бюро економічної безпеки: Проект Закону про Бюро економічної безпеки № 3087 від 19.02.2020. Мотив створення Бюро автори законопроекту обгрунтували в пояснювальній записці: «курс на євроінтеграцію передбачає серед іншого створення та забезпечення функціонування інститутів, які гарантуватимуть верховенство права, додержання прав та інтересів фізичних та юридичних осіб, їх ефективний захист».

 

На жаль, права та інтереси фізичних та юридичних осіб знову планується захищати коштом суб'єктів господарювання. Автори законопроекту вважають, що «оператори телекомунікацій зобов’язані за власні кошти встановлювати на своїх телекомунікаційних мережах технічні засоби, необхідні для здійснення уповноваженими органами оперативно-розшукових заходів, негласних слідчих (розшукових) дій, і забезпечувати функціонування цих технічних засобів..».

Документ пропонує і інші новації, які, на наш погляд, призведуть до порушення прав та законних інтересів громадян.

 

ІнАУ направила листа в профільні комітети з запереченнями проти такого механізму захисту прав, див. Лист № 30/1-4 від 06.03.2020 ВРУ щодо пропозицій до проекту Закону про Бюро економічної безпеки (№ 3087 від 19.02.2020)

В листі вчергове звертається увага, що фінансування придбання технічних засобів, які необхідні саме правоохоронним органам для здійснення заходів оперативно-розшукової діяльності, забезпечення їх функціонування та збереження тощо, повинно здійснюватися за рахунок коштів Державного бюджету України, а не через фінансування за рахунок бізнес-структур. Реалізація запропонованого ініціаторами проекту Закону положення порушує законні інтереси операторів телекомунікацій і призведе до гальмування розвитку телекомунікацій в Україні в цілому, а особливо в регіонах.

 

З урахуванням зазначеного, ІнАУ пропонує відхилити ці положення законопроекту.