ІнАУ виступає проти чергової спроби блокування доступу до інтернет-ресурсів

ІнАУ направила листа до профільних парламентських комітетів щодо законопроекту № 3672-д від 08.09.2017 «Про діяльність форекс-компаній», який пропонує встановити, що регулятор форекс-ринку має право видавати дата-центрам припис про блокування сайтів форекс-компаній, які порушують відповідне законодавство у сфері своєї діяльності, а також накладає на інтернет-сервіс-провайдерів обов’язок блокувати доступ своїх абонентів до веб-сайтів таких форекс-компаній.

 

Див. Лист № 200/1-3 від 12.12.2017 ВРУ щодо проекту Закону України «Про діяльність форекс-компаній» (реєстраційний № 3672-д від 08.09.2017).

 

ІнАУ пропонує  не погоджувати цей законопроект, він має бути відкликаний та знятий з розгляду у Верховній Раді України.

 

ІнАУ вчергове нагадує законодавцям, що коректне обмеження доступу до Інтернет-контенту (блокування Інтернет-контенту провайдерами доступу) без блокування також інших ресурсів (оверблокінгу), технічно неможливе.

Ефективна протидія незаконним Інтернет-ресурсам в сфері діяльності форекс-компаній, як і в будь-якій іншій сфері, можлива не через обмеження доступу, а лише через блокування (видалення) контенту в мережі Інтернет володільцем веб-сайту або, в разі його недоступності – дата-центром, де розміщений цей контент, при цьому блокування (видалення) Інтернет-контенту має відбуватись виключно на підставі рішення суду. В разі іноземної юрисдикції володільця веб-сайту або дата-центру блокування (видалення) Інтернет-контенту має здійснюватися із застосуванням міжнародних правових механізмів.