ІнАУ направила до Мінкульту свої заперечення щодо законопроекту про дезінформацію

ІнАУ направила листа до Міністерства культури, молоді та спорту України, яке на своєму вебсайті http://mkms.gov.ua оприлюднило порівняльну таблицю проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення національної інформаційної безпеки та права на доступ до достовірної інформації».

Див. Лист № 06 від 31.01.2020 МКМС України щодо пропозицій до законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення національної інформаційної безпеки та права на доступ до достовірної інформації».

 

Серед іншого, цей законопроект передбачає:

  • визнання операторів телекомунікацій суб’єктами інформаційних відносин з усіма випливаючими наслідками щодо впровадження відносно них додаткових механізмів регулювання;
  • чергові плани впровадити блокування інтернет-ресурсів операторами телекомунікацій на доступі;
  • цілий ряд інших новацій, які встановлюють ряд обмежень щодо розповсюдження інформації і доступу до неї.

 

В листі ІнАУ, на основі проведеного аналізу, міститься висновок: законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення національної інформаційної безпеки та права на доступ до достовірної інформації» суперечить Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, окремим нормам європейського та національного законодавства, а його прийняття призведе до порушення прав громадян, гарантованих Конституцією України.