ІнАУ інформує про обсяги гуманітарної допомоги по регіонах за 2022 рік

            ІНАУ вдячні міжнародним партнерам, що допомагають відновлювати зв'язок в Україні. За підсумками 2022 року, лідером гуманітарної поставки технологічного обладнання є проєкт «Keep Ukraine Connected» від Global NOG Alliance, який допомагає українським телеком-компаніям посилювати стійкість послуг доступу до мережі  Інтернет під час військової агресії російської федерації.

 

            Так, за 2022 рік оператори та провайдери електронних комунікацій отримали від цього проєкту приблизно 1,7 тисячі одиниць техніки, 286 номенклатурних одиниць. Орієнтовна експертна оцінка допомоги - більше $1 000 000.

            Зусиллями «Keep Ukraine Connected» у 2022 році через західний кордон із Польщею до нашої країни надійшло вісім вантажівок техніки, вагою понад 20 тон. За безпечну логістику та розподіл допомоги на території України відповідали спеціалісти компанії DEPS, які доклали максимум зусиль, щоб усі етапи пройшли вчасно і без жодних проблем.

            Обладнання отримали 80 українських телеком-компаній, які залишили свої заявки про необхідність надання допомоги. Розподіл допомоги здійснює комісія згідно критеріям, які були затверджені на початку реалізації проєкту.  Допомога надається для відновлення надання послуг, а не на розвиток бізнесу. Пріоритет мають компанії, на території надання послуг яких відбувалися бойові дії.

 

            Проєкт «Keep Ukraine Connected» стартував завдяки волонтерам — інженерам електронних комунікацій: Рене Фіхтмюллеру з Німеччини, Яну Жоржу зі Словенії, Сандеру Штефану з Нідерландів та іншим за підтримки Міністерства цифрової трансформації України, компанії DEPS, Асоціації правовласників та постачальників контенту, Інтернет Асоціації України.

 

            Нагадуємо, що Світовий банк оцінив збитки українського телеком-ринку у $2,6 млрд. Так, за дослідженнями Світового банку, через російську агресію понад 720 вітчизняних інтернет-операторів зазнали значних збитків. Зруйновано цифрову інфраструктуру, сотні кілометрів кабелю та десятки тисяч одиниць обладнання. Загалом майже чверть усіх інтернет-мереж країни зазнали руйнувань, а це понад 1,7 млн ліній фіксованого зв’язку та понад 3 000 базових станцій мобільного зв’язку.