Дні електронних комунікацій 2019: прагнення до Європи, правди, довіри і цифрової трансформації

З 30 травня по 2 червня 2019 року в комплексі «Джинтама Бриз», що на березі Київського моря, відбулась міжнародна конференція «Дні електронних комунікацій ДЕК-2019».

Конференцію організували Інтернет Асоціація України, Асоціація правовласників та постачальників контенту і Латвійська асоціація електронних комунікацій за підтримки профільних парламентських Комітетів з питань інформатизації та зв'язку, свободи слова та інформаційної політики, Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, Київської міської державної адміністрації, Центру демократії та верховенства права (CEDEM).

 Захід  пройшов у форматі дискусійних майданчиків  щодо сучасних трендів, близьких і віддалених майбутніх перспектив телеком і медіа-галузей, ризиків і можливостей для розвитку інтернету і телевізійних сервісів, а також неформальних вечірок.

Учасниками ДЕК-2019 стали близько 320 учасників. Це топ-менеджмент і представники операторів та провайдерів телекомунікацій, кабельного, ефірного та супутникового телебачення, постачальники аудіовізуальних медіа-послуг, виробники і дистриб'ютори обладнання, технологій, та послуг, представники державних органів (регуляторів, Верховної ради України, силових структур), ЗМІ.

В ході конференції уже традиційно відбулось виїзне засідання Комітету Верховної ради України з питань інфрматизації та зв'язку, на якому було прийнято Рекомендації «Актуальні питання законодавчого забезпечення галуз інформаційно-комунікаційних технологій».

ДЕК де-факто став однією з ключових подій року галузі електронних комунікацій.

Конференцію відкрила  дискусія «Тернистий шлях України до ЄС», під час якої її учасники – керівники профільних асоціацій і представники різних гілок влади поділились своїми думками щодо особливостей розвитку України і галузі електронних комунікацій в ході наближення до європейських стандартів життя та ведення бізнесу. Модератором виступив експерт галузі електронних комунікацій Олександр Баранов.

Ілмарс Муулс, Голова Асоціації електронних комунікацій Латвії:

"Євросоюз – це не сама досконалість, і там вистачає своїх проблем. Але перебуваючи в Євросоюзі, ми маємо можливість брати участь і в створенні директив і поправок до них. Таким чином, ми можемо впливати на розвиток всієї Європи. Я бажаю українським операторам успіхів в подальшій роботі, щоб вони могли приєднатися до операторів Європейського Союзу на базі регулювання і законодавства, яке діє у всій Європі. Це буде на користь і вам, і вашим споживачам."

 

 

Олександр Данченко, Голова Комітету Верховної Ради України з питань інформатизації та зв’язку:

"У нас немає невідворотності покарань, немає верховенства права. Корупція – це проблема №1. Цифровізація вбиває корупцію. Жодної цифрової технології впроваджено не було. За 4 роки не було прийнято закон про електронні комунікації. Замість того, щоб допомогти галузі, фракції змагалися за те, хто буде призначати голову НКРЗІ."

 

 

Уляна Фещук, Заступник Голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення:

"Як на мене, бізнесу необхідне просте входження на ринок, однакові правила для всіх і відповідальність за порушення цих правил. Адже часом буває так, що закон працює ситуативно. Я за те, щоб закон був однаковий для всіх, а за його порушення була однакова відповідальність для кожного суб'єкта, якщо він порушує. Має бути спрощена система оподаткування для тих, хто не займається великим бінесом і трошки складніша для тих, хто заробляє більше грошей. А взагалі – необхідна свобода вибору."

 

Григорій Шверк, народний депутат України:

"Люди в Європі відрізняються від нас тим, що їм байдуже, хто в них президент, хто прем'єр, хто мер. У них кожен відповідає за своє життя особисто. І кожен розуміє: все, що він має або не має – це результат його праці, рішень і дій. І поки ми самі не будемо так вважати, ніякий президент, прем'єр, депутат чи мер не допоможе краще або гірше жити. Це особиста відповідальність кожної людини."

   

 

Олександр Федієнко, Голова Правління Інтернет Асоціації України:

"Хіба ми не самодостатня країна? Не потрібно постійно щось копіювати. Ми дійсно самодостатня країна, яка може сама попіклуватися про себе. Ми маємо спочатку самореалізуватись в країні, зробитись самодостатніми, тоді ми станемо цінними, ми не будемо придатком. Я хочу, щоб ми стали вільною цифровою демократичною країною. Ми маємо прикласти до впровадження цифрової економіки багато зусиль і повинні донести до суспільства думку, що ми повинні стати відкритою цифровою країною."

 

 

Наталія Клітна, Голова Асоціації правовласників та постачальників контенту:

"В нашій асоціації одностайне рішення – ми за європейські стандарти у сфері медіа: робимо зараз й надалі будемо робити все для їхньої імплементації. Стратегічний курс України на членство в Євросоюз записаний в Конституції України, і дискусія щодо цього (авт. - йти в Європу чи ні) повинна  була відбуватися до того, як вносились зміни до Конституції".

   

 

Олег Черниш, член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення:

«Національна рада має стати справжнім регулятором, а не каральним органом, як ми себе зарекомендували в цій каденції.  Також наголошую на необхідності  подальшої дерегуляції галузі».

 

  

Генеральний спонсор ДЕК-2019: компанія DEPS - один з найбільших постачальників обладнання та компонентів для телекомунікаційних мереж в Україні.

Генеральний медіа партнер: 1+1 Медіа — один з найбільших медіа-холдингів України, який створює сучасний якісний контент, щоб змінювати уявлення людей про світ та себе.

 

Спонсори і партнери:

Cisco - транснаціональна компанія, що розробляє і продає мережеве обладнання, призначене в основному для великих організацій і телекомунікаційних підприємств. Одна з найбільших в світі компаній, що спеціалізуються в області високих технологій.

Astro Strobel GmbH - системний провайдер, що виробляє і продає повний спектр систем прийому та розподілу для супутникового, кабельного та IPTV.

Huawei - провідний світовий постачальник інфраструктури інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ) і інтелектуальних пристроїв.

Кабельний спонсор: MCP Solutions (Малинівський кабельний завод) - одне з найсучасніших підприємств галузі. Продуктова лінійка налічує понад 20 конструкцій оптичних кабелів під брендом MCP Solutions, а також оптичні патч-корди, пігтейли та інші оптоволоконні вироби та компоненти.

Спонсор welcome party: SES – провідний глобальний оператор супутникового зв’язку з більш 70 супутниками на GEO і MEO орбітах. Компанія надає глобальну доставку відео і послуги передачі даних з охопленням понад 355 млн. домогосподарств.

Спонсори MakeUp&Photo Zone: телеканали Sony Pictures Television в Україні та Агенція БІТМЕДІАКОМ. Компанія Sony Pictures Television (SPT) є одним із світових лідерів у галузі виробництва та дистрибуції контенту різноманітних жанрів - 90 телеканалів у 180 країнах світу із загальною аудиторією більш ніж 1,4 мільярди домогосподарств. В Україні Sony Pictures Television представлена 3 телеканалами: SONY SCI-FI, SONY CHANNEL, SONY TURBO. Агенція БІТМЕДІАКОМ є офіційним представником телеканалів Sony Pictures Television в Україні.

Пивний спонсор заключної вечірки: Броварня «Уманьпиво» - регіональний виробник пива, сидрів та безалкогольних напоїв.

WiFi партнер: IMC Telecommunication Group український телекомунікаційний оператор, надає цілу низку якісних сервісів для бізнесу –високошвидкісні канали зв’язку, доступ до мережі Інтернет, аудит телекомунікаційних мереж, вимірювання параметрів якості телекомунікаційних послуг у сертифікованій лабораторії, виробництво власної лінійки обладнання ТМ RAPIRA для організації бездротових каналів зв’язку, мережі для Інтернету речей з використанням технології LoRaWan та ін.

Юридичний партнер: Адвокатське об’єднання «Головань і партнери».

Головань і партнери об’єднує адвокатів з унікальним досвідом захисту інтересів клієнтів в умовах бізнес-клімату України. З 1996 року ми забезпечували комплексний захист компаній, їх менеджменту і власників у відносинах з державними органами, зокрема у податкових спорах і пов’язаних з такими спорами кримінальних провадженнях.

Офіційний музичний партнер: Телеканал MusicBox.  

Офіційний партнер зйомки: COSMONOVA|NET - інтернет провайдер для бізнесу, провайдер корпоративної телефонії; передача TV сигналу по IP і розробка рішень і сервісів для телеканалів і ТВ операторів, організатор масштабних онлайн-трансляцій, власник комерційного ЦОД і хмарних платформ, розробник ПО.  Власник ТМ КОЛО.ТБ - інтернет і IPTV для фізичних осіб.

OmniLink - спеціалізований постачальник телекомунікаційного обладнання і високотехнологічних рішень для операторів зв'язку і інтернет провайдерів України.

ТОВ «Укрком Лайн» - інтегратор проектів і рішень для фіксованих і мобільних мереж.

ITbiz Solutions - постачальник високопродуктивних рішень з передачі, захисту і відображення інформації.

 

Viasat World - провідна міжнародна медіакомпанія з великим портфоліо каналів і відео за запитом (SVOD), яке охоплює документальний, розважальний, серіальний, фільмовий і спортивний жанри. Компанія представляє 27 платних телеканалів, що мовлять на 17 мовах в більш ніж 50 країнах і регіонах світу.

 

Асоціація "Укртелемережа" - добровільне об'єднання операторів кабельного телебачення України з метою представництва інтересів бізнесу телемереж в державних органах влади, інформаційно-правової допомоги здійснення господарської діяльності, централізованої закупівлі прав на ретрансляцію телепрограм на території України.

 

Асоціація «ТЕЛАС» – українська асоціація операторів зв’язку, незалежна добровільна організація, яка об’єднує підприємства, діяльність яких пов’язана з розвитком та функціонуванням ринку телекомунікаційних послуг.

 

Академія росту – освітня ініціатива для гравців ринку платного телебачення від StarLight Digital.

 

Data Group - всеукраїнський оператор зв'язку для бізнесу та домогосподарств.

 

Канали Футбол 1, Футбол 2 - офіційні транслятори Ліги чемпіонів і Ліги Європи УЄФА, Європейської кваліфікації і ЄВРО 2020, Української Прем'єр-Ліги, Кубка України, Суперкубка України, Ліги Націй і Серії А.

 

Інформаційні, SMM партнери:  Wireless Ukraine,  Telekritika, Local, Апостроф, TIM, Telecom travel, Телеканал NewsOne , Телеком-кружок.