Урядовий ЗП 7275: не треба такого покращення!

13 листопада відбулась зустріч Прем’єр-міністра України з представниками бізнесу з обговорення урядового законопроекту щодо запобігання тиску правоохоронних органів на бізнес. Йшлося про законопроект №7275 від 10.11.2017 Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами під час здійснення досудового розслідування.

 

Як зазначено в пояснювальній записці, документ створено для протидії зловживанням повноваженнями з боку правоохоронних органів у їх стосунках з бізнесом, в тому числі щодо безпідставного вилучення органами досудового розслідування комп’ютерної техніки у суб’єктів господарювання, які фактично паралізують роботу суб’єктів господарювання.

 

Як виявилось при ознайомленні, законопроект в частині протидії незаконним вилученням серверів має абсолютно протилежний зміст, і замість покрашення для бізнесу значно погіршує існуючий закон, повністю розв'язуючи руки правоохоронцям.

«Шедевр» законотворчості виглядає таким чином: Забороняється тимчасове вилучення електронних інформаційних систем …, крім випадків, коли їх надання разом з інформацією, яка на них міститься, є необхідною умовою проведення експертного дослідженняНачебто існують інші формальні підстави вилучення серверів, ніж проведення дослідження! При цьому копіювання інформації, яке в діючому законодавстві є основним засобом вилучення електронних доказів, тепер пропонується здійснювати «у разі необхідності».

 

Це вже не перший випадок, коли під виглядом захисту бізнесу намагаються зняти всі застереження щодо вилучення серверів – таке нещодавно вже було з законопроектом 3719, де в другому читанні намагались тишком скасувати необхідність судового рішення при вилученні серверів.

 

Як зазначив у своєму виступі на нараді у Прем'єр-міністра Голова Правління ІнАУ Олександр Федієнко, дії з вилучення електронних інформаційних систем є елементом руйнування бізнесу в державі. Обладнання на експертизі залишається роками через брак обладнання і фахівців, що призводить до технічного знищення майданчиків і необхідності перенесення бізнесом своїх електронних систем до інших країн. Тому ІнАУ виступає категорично проти тих пропозицій, які зараз викладені у законопроекті 7275 стосовно змін до ст 168 КПК!

 

ІнАУ неодноразово надавала законодавцям виважені і збалансовані пропозиції щодо вдосконалення протидії зловживанням правоохоронних органів при вилученні серверів. Вони були повністю проігноровані утвореною Мінюстом міжвідомчою робочою групою, принаймні в частині вилучення серверів.

Залишається питання, кому вигідно дискредитувати гарні починання влади?