Плата за доступ до комунальної інфраструктури Києва не може перевищувати граничний рівень, встановлений ЗУ Про доступ

На офіційному сайті Київради опубліковано рішення від 12.02.2020 р. № 236/8406 Про встановлення плати за доступ до елементів інфраструктури об’єктів будівництва, транспорту, енергетики, кабельної каналізації електрозв’язку, будинкової розподільної мережі комунальної власності територіальної громади міста Києва.

Рішення набрало чинності з дня його оприлюднення.

 

В цьому рішенні враховані основні зауваження ІнАУ, які Асоціація надавала в ряді листів (див. тут) і на нарадах в ході його підготовки.

 

Ключовою фразою Рішення є: «плата за доступ до елементів інфраструктури … у розмірі, що не перевищує граничний розмір, встановлений статтею 17 ЗУ «Про доступ..».

 

Тепер у комунальних підприємств Києва, зокрема у КП «Київсвітло», КП «Київшляхміст», немає жодних формальних підстав для встановлення власних тарифів на доступ до інфраструктури, і тепер вони зобов’язані привести ці тарифи у відповідність до Закону.

 

На виконання рішення підприємства, установи, організації територіальної громади м. Київ, за якими закріплені такі об'єкти на праві господарського відання чи оперативного управління, у т.ч. перебувають на балансі, зобов'язані встановлювати розмір плати за доступ у розмірі, що не перевищує граничний розмір плати за доступ, встановлений статтею 17 Закону про доступ.

Серед іншого, такі суб'єкти зобов'язані:

- забезпечувати на договірній основі  безперешкодний та недискримінаційний доступ до об'єктів інфраструктури для розміщення технічних засобів телекомунікацій;

- здійснювати відповідні розрахунки плати за доступ згідно з Методиками;

- звітувати до відповідних підрозділів органу місцевого самоврядування про виконання окремих вимог про доступ.

Таким чином, комунальні підприємства м. Київ, які надають доступ до інфраструктури об'єктів доступу комунальної власності для розташування технічних засобів телекомунікацій на вимогу суб'єктів господарювання, зобов'язані у договорах встановлювати розмір плати, визначений у п. 1 рішення, а також, окрім Закону про доступ та положень нормативно-правових актів, розроблених на його виконання, зобов'язані неухильно виконувати інші вимоги рішення.