Новий законопроект Про СБУ сприятиме монополізму на телеком-ринку і зростанню споживчих тарифів

Держава знову намагається перекласти свої безпосередні обов’язки на суб’єктів господарювання у сфері телекомунікацій, а відтак – на споживача. Зареєстровано черговий законопроект про СБУ, на цей раз президентський: № 3196 від 10.03.2020 про внесення змін до Закону України «Про Службу безпеки України» щодо удосконалення організаційно-правових засад діяльності Служби безпеки України.

Документом пропонується серед іншого зобов’язати операторів за власні кошти встановлювати на своїх мережах технічні засоби для здійснення відповідними органами оперативно-розшукових та контррозвідувальних заходів, і забезпечувати функціонування цих технічних засобів.

Це вже не перша спроба держави перекласти на операторів свої витрати на забезпечення правоохоронної діяльності, адже самим операторам ці засоби не потрібні. Такі дії до того ж підігрують крупним гравцям, для бюджету яких витрати на закупівлю обладнання для силовиків будуть відносно безболісними, і вони отримають значну конкурентну перевагу перед малими та середніми операторами. Розраховуватись за таке сприяння держави монополізму на ринку телекомунікацій буде не лише малий та середній бізнес своїми банкрутствами, але головним чином споживач своїми значно збільшеними платіжками за послуги гіршої якості.

 

ІнАУ направила листа в профільні парламентські комітети з аргументацією проти таких новацій: Лист № 35/1-4 від 13.03.2020 ВРУ щодо надання пропозицій законопроекту про внесення змін до Закону України «Про Службу безпеки України» щодо удосконалення організаційно-правових засад діяльності Служби безпеки України (№ 3196 від 10.03.2020). Лист містить прохання ухвалити висновок про доцільність доопрацювання зазначених в листі положень.