ІнАУ закликає призупинити дострокове впровадження додаткових платежів правовласникам на період пандемії

ІнАУ сьогодні направила лист до парламенту: Лист № 54/1-20 від 30.04.2020 ВРУ щодо підтримки тимчасового зупинення дії Закону України «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав» (проект Закону № 3377 від 22.04.2020).

 

Лист містить прохання підтримати законопроект 3377 від 22.04.2020 щодо державної підтримки сфери культури, креативних індустрій, туризму, малого та середнього бізнесу у зв'язку з дією обмежувальних заходів, пов'язаних із поширенням коронавірусної хвороби в частині призупинки до 31.12.2020 р. дії Закону України «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав»

 

Сумнозвісний Закон «Про ефективне управління майновими правами правовласників..» передбачає впровадження додаткових платежів для систем платного ТБ з провайдерів, і, відповідно, зі споживачів. Причому лобісти добились впровадження цих платежів достроково: не з 31 грудня 2023 року, як передбачає Угода про асоціацію, а уже з поточного року. ІнАУ неодноразово зверталась до профільних держустанов з закликами не форсувати достроково реформу кабельної ретрансляції, як таку, яка суперечить національним інтересам України, але заклики не були почуті.

Зараз, під час панідемії, по всьому світу платні контент-сервіси масово пом'якшують свою тарифну політику, правовласники надають знижки або скасовують отримання роялті за продукти авторського права, держави світу шукають шляхи додаткового захисту своїх громадян, які перебувають на карантині.

А в Україні в цей же час форсовано впроваджуються нові платежі.

 

Збільшення фінансового навантаження на ретрансляторів телеканалів призведе до зростання абонентської плати для населення, що критично недоречне під час карантину і спровокує відмову частини абонентів від телебачення.

В цих умовах ІнАУ закликає прийняти законопроект 3377 в частині призупинити дію Закону «Про ефективне управління майновими правами правовласників..».