ІнАУ закликає парламент призупинити дострокове впровадження «податку» на авторське право

ІнАУ направила до парламенту листа на підтримку законопроекту №3455 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо впровадження договірного порядку надання дозволу на кабельну ретрансляцію)»: Лист № 58/1-3 від 21.05.2020 ВРУ щодо надання пропозицій до законопроекту (№ 3455 від 08.05.2020).

Законопроект №3455 передбачає відтермінування норми ЗУ «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжніх прав» про впровадження договірного порядку надання дозволу на кабельну ретрансляцію. Також пропонується упорядкування термінології і додаткові вимоги до ОКУ.

Нагадаємо, що згідно ЗУ «Про ефективне управління майновими правами ..» і ряду урядових постанов в Україні мав бути достроково, з 10 квітня поточного року, впроваджений договірний порядок надання дозволу на кабельну ретрансляцію і відповідні нові платежі роялті на користь організацій колективного управління. При цьому Угода про асоціацію з ЄС передбачає впровадження цієї новації лише до 31 грудня 2023 року.

 

Таке дострокове впровадження нового «податку» на авторське право, особливо в умовах карантинних заходів і неплатежів, завдасть найбільшої шкоди регіональному і місцевому аналоговому кабельному ТБ, підприємствам малого та середнього бізнесу, зазначається в пояснювальній записці до законопроекту №3455.

 

Своїм листом ІнАУ закликає законодавців підтримати законопроект №3455 і таким чином захистити національні інтереси України.

 

Раніше ІнАУ направляла листа на підтримку іншого законопроекту - 3377, в частині призупинення норми про дострокове впровадження додаткових платежів за кабельну ретрансляцію, див. https://inau.ua/document/lyst-no-541-20-vid-30042020-vru-shchodo-pidtrymky-tymchasovogo-zupynennya-diyi-zakonu.