ІнАУ закликає органи влади усунути суперечності в сфері РРО і встановити мораторій на штрафи

З 1 серпня 2020 року набули чинності ряд законодавчих новацій у сфері використання реєстраторів розрахункових операцій (РРО) відповідно до законів 128-ІХ від 18.03.2020 та 129-ІХ від 02.04.2020.

На сайті ДПС https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/povidomlennya-rozyasnennya/425202.html  розміщена інформація про відповідні накази, якими встановлено Порядок реєстрації та застосування програмних РРО, а також форму і зміст розрахункових документів.

 

Йдеться про використання для реєстрації розрахункових операцій спеціальних програм, які можна встановлювати в т ч на гаджети. Передбачені штрафи до суб’єктів малого та мікро- підприємництва за порушення у цій сфері.

 

При цьому є ряд проблемних невирішених питань, які ускладнюють впровадження програмних РРО для суб’єктів господарювання.

 

На засіданні Правління ІнАУ 30 липня за підсумками розгляду цього питання було прийнято рішення щодо звернення до ряду держорганів з аргументацією щодо суперечливості цих новацій, з проханням надати офіційне роз’яснення з питань їх впровадження і здійснити необхідні кроки для усунення неоднозначностей.

Направлені листи керівникам державних органів: Лист № 98/1-5 від 03.08.2020 щодо впровадження РРО з проханням переглянути положення та відкликати ті роз’яснення, нормативно-правові акти, які суперечать вимогам законів або створюють неоднозначність їх застосування. Також ІнАУ просить ввести мораторій на застосування фіскальними органами штрафів до суб’єктів малого та мікро- підприємництва за порушення в цій сфері.

 

Крім того, ІнАУ направила листи на підтримку законопроекту №3853-1, який має усунути суперечності у сфері РРО: Лист № 99/1-2 від 03.08.2020 ВРУ щодо підтримки проекту Закону реєстр. № 3853-1 від 17.07.2020.

 

ІнАУ звернулась до членів Асоціації, у яких виникають будь-які проблеми щодо інтернет-платежів, пов’язані з новаціями у сфері РРО (в т ч повідомлення від ДПС про можливі штрафи), направляти цю інформацію до ІнАУ, з метою оперативного реагування.