ІнАУ закликає на період карантину переглянути роялті за ретрансляцію телеканалів, які медіагрупи значно підвищили з 1 квітня

Асоціація направила листи до найбільших вітчизняних медіагруп – «1+1», StarLight, «Україна», Inter: Лист № 50/1-4 від 16.04.2020 щодо тимчасового зниження розмірів роялті за ретрансляцію телеканалів та/або відтермінування таких платежів без нарахування штрафів та пені.

 

В листі зазначається, що карантин і обмежувальні заходи призводять до додаткових фінансових витрат операторів, пов’язаних із технічним обслуговуванням телекомунікаційних мереж та обладнання, які перебувають під підвищеним навантаженням. Крім того, спостерігається тренд затримки платежів від споживачів за послуги, надані операторами, провайдерами телекомунікацій (провайдерами програмної послуги).

За таких умов та розуміючи, що задоволення населення телекомунікаційними і програмними послугами є нагальною потребою за умов дистанційної роботи та навчальних процесів, провайдери не можуть підвищити вартість пакетів телекомунікаційних та програмних послуг. Це також є проявом соціальної відповідальності з боку телеком-індустрії.

 

На цьому фоні медіагрупи, навпаки, з 1 квітня 2020 значно підвищили розміри роялті за ретрансляцію телеканалів, що, відповідно, не може не відобразитись на підвищенні вартості послуг провайдерів кабельного та Інтернет-телебачення.

 

Враховуючи наведене, ІнАУ звертається до медіагруп з закликом щодо зниження розмірів роялті за ретрансляцію телеканалів та/або відтермінування таких платежів на період карантинних заходів.