ІнАУ просить парламентарів врахувати інтереси малого бізнесу і споживачів при прийнятті законопроєкту 3014

ІнАУ, напередодні розгляду Верховною Радою у другому читанні законопроєкту про електронні комунікації №3014, звернулась до парламентарів з відкритим листом, див. Відкритий лист від 30.09.2020 ВРУ щодо загроз для постачальників і споживачів телекомунікаційних послуг, які несе прийняття проєкту Закону України про електронні комунікації № 3014 від 05.02.2020.

 

У листі зазначається, що громадяни України звикли сприймати як належне один з найкращих в світі показників ціна/якість інтернет-доступу, який забезпечується високим рівнем конкуренції між операторами.

Але зараз виникають суттєві загрози такому положенню речей через закладене в законопроєкті значне збільшення регуляторного тиску з боку регулятора і ряд новацій, які завдають удару передусім по малому і середньому телеком-бізнесу.

 

Зокрема, крупний телеком-бізнес і регулятор пролобіювали обов’язок операторів задовольняти запити інших операторів на надання доступу до своїх мереж. Це очевидний механізм поглинання крупними операторами малих, і, як наслідок, посилення монополізму.

 

Інтереси монополістів та чиновників співпали також в лобіюванні норми про впровадження універсальної послуги і про визначення географічних меж ринку. В разі прийняття пропонованих новацій регулятор буде на свій розсуд, без будь-яких правових орієнтирів і прив’язки до визначених законом адміністративно-територіальних одиниць регіонального рівня, встановлювати ці межі і відповідно до них здійснювати висновки щодо діяльності операторів, а також встановлювати необхідність бюджетної підтримки універсальних послуг в цих межах.

 

А НКРЗІ активно лобіює в проєкті Закону поширення свого регулювання навіть на сферу розподілу інтернет-ресурсів, якою опікуються міжнародні структури. В разі прийняття цієї правки, Україна стала б третьою країною в світі після Туркменістану і КНДР, і першою в Європі, яка намагається управляти на державному рівні адресними та номерними Інтернет-ресурсами.

 

ІнАУ посилається на програмні документи Президента, Уряду і ВРУ, які містять одностайні запевнення у курсі на підтримку малого і середнього бізнесу, зменшенні регуляторного тиску, і закликає владу, яка не може виконати свої обіцянки, хоча б не робити протилежного.

 

Асоціація закликає врахувати зазначені зауваження при розгляді у другому читанні проєкту Закону України №3014 і тим самим не допустити безпідставного посилення повноважень регулятора, зростання монополізму на телеком-ринку, знищення малого і середнього підприємництва у цій галузі, підвищення споживацьких тарифів і ліквідації робочих місць.