ІнАУ направила пропозиції до законопроектів Про медіа з метою виправити дисбаланс інтересів учасників медіаринку

Напередодні чергового розгляду законопроектів Про Медіа в Комітеті ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики, який намічено на 1 липня, ІнАУ направила до Комітету листа з додатковими зауваженнями до запланованих до розгляду документів. Див. Лист № 76 від 26.06.2020 Комітету ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики щодо пропозицій до проектів законів України про медіа та про медіа в Україні.

 

Ці додаткові зауваження ІнАУ зокрема стосуються пропозицій до цього законопроекту, переданих до профільного Комітету робочою групою, до якої входили представники медіагруп та ряд інших експертів. З текстом цих пропозицій можна ознайомитись тут.

Ряд з напрацювань робочої групи порушують баланс інтересів учасників медіаринку на користь медіагруп і йдуть в розріз з законними інтересами провайдерів програмної послуги, зокрема щодо використання системи колективного прийому (в т. ч. антен), і не нічим іншим, як прагненням законодавчо закріпити можливість грубого втручання в господарську діяльність підприємств.

ІнАУ пропонує виправити цей дисбаланс.

Крім того, ІнАУ пропонує закріпити норму про те, що медіагрупа не може відмовити в укладенні угоди з провайдером програмної послуги на тих же умовах, на яких вона укладає угоди з іншими провайдерами. Така норма має захистити інтереси передусім суб’єктів малого і середнього бізнесу від дискримінаційних підходів медіагруп.

 

Також ІнАУ нагадує Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики про свої попередні зауваження до всіх 3-х зареєстрованих законопроектів По медіа (№ 2693, 2693-1 і 2693-2) і просить врахувати їх при розгляді.