Голова правління ІнАУ Олександр Федієнко взяв участь у прес-конференції «Інтернет у кожну школу»

17 травня в інформаційній агенції УНІАН відбулася прес-конференція Інтернет у кожну школу: Як використають 700 млн субвенції?

Більше 14 тисяч українських шкіл потребують якісного Інтернету, з них 1 671 взагалі не мають доступу до мережі. Уряд виділив 700 млн грн на інтернетизацію таких шкіл.

Зараз стоїть питання реалізації цього проекту. Представники громадськості, бізнесу, експерти з організації державних закупівель під час прес-конференції обговорювали 2 альтернативи яким чином будуть використані кошти.

З одного боку, великі оператори телекомунікаційних сервісів «Укртелеком» та ще декілька компаній пропонують побудову каналів зв’язку шляхом проведення одного тендеру на всеукраїнську мережу Інтернету для шкіл, яка дасть можливість  забезпечити, за їхньою аргументацією, більшу керованість послугою, єдиний центр техпідтримки і однакові параметри послуги для всіх точок підключення. За їхніми підрахунками, вартість підключення однієї школи за такою схемою коштуватиме в середньому 41 тисячу гривень.

З іншого боку, середній та малий сектор Інтернет ринку представив своє бачення, яке полягає в проведенні окремого тендеру на кожну школу, що дасть можливість тим операторам, що вже присутні в цих населених пунктах швидко виконати підключення, при чому середня вартість підключення однієї школи при такому підході, на думку експертної групи ІнАУ,  складатиме в середньому 6 тисяч гривень.

Голова правління ІнАУ Олександр Федієнко під час прес-конференції зазначив, що аргументація великих операторів звучить не досить переконливо. Особливо враховуючі те, що існуюча практика реалізації подібних проектів національного масштабу на місцях все одно зводиться до підписання угод про субпідряд з мілкими та середніми операторами за набагато менші кошти.

Олександр Федієнко також зазначив, що ІнАУ як профільна асоціація, що об’єднує більш ніж 200 Інтернет-провайдерів України, буде привертати увагу до цього проекту всіма доступними їй засобами, щоб уникнути неефективного використання бюджетних коштів, бо це не тільки інтерес середнього та малого бізнесу, а й вимога кожного платника податків в Україні.