Фахівці ІнАУ обговорили проблеми кібербезпеки з європейськими експертами

Фахівці ІнАУ обговорили проблеми кібербезпеки з європейськими експертами

9 вересня в офісі ІнАУ відбулась зустріч представників ІнАУ з європейськими експертами у сфері  кібербезпеки. Цей захід відбувся в рамках візиту експертів Офісу Ради Європи з метою оцінки законодавства України у сфері застосування процедурних повноважень правоохоронних органів у контексті Будапештської конвенції про кіберзлочинність в рамках проекту ініціативи ЄС «Східне партнерство «CyberCrime@EAP III». У складі делегації європейських експертів - Джорджі Йохадзе та Ніна Баришнікова з  Румунського Офісу Ради Європи, а також експерти Марко Юріч та Маркко Куннапу.

Основна мета візиту в Україну європейських фахівців – гармонізація законодавства з метою забезпечення прав і гарантій не фізичних і юридичних осіб, допомога у приведенні правового поля України в сфері протидії кіберзлочинності до стандартів ЄС, імплементації положень Будапештської конвенції 2001 р. про комп’ютерні злочини, створення умов для ефективного співробітництва правоохоронних органів в цій сфері, пошук ефективних механізмів співпраці з операторами/провайдерами телекомунікацій.

Візит євроекспертів в офіс ІнАУ передував триденний семінар за участю представників Офісу Ради Європи, Секретаріату Кабінету Міністрів України, МВС, Мінюсту, МЗС, Генпрокуратури, СБУ, Національної поліції України, НКРЗІ. Єдиним представником від неурядових організацій, запрошеним на семінар, був Голова Правління ІнАУ Олександр Федієнко. Основна тема семінару – доступ системи кримінальної юстиції до даних приватного сектору, в тому числі на міжнародному рівні.

Дискусія в офісі ІнАУ розпочалась з обговорення стану законодавчого забезпечення кібербезпеки в Україні (презентація заступника Голови Правління ІнАУ О.Гусєва – тут).

Були названы необхідні кроки, які має здійснити держава щодо зміцнення довіри між державою та провайдерами, зокрема йшлося про встановення відповідальності держслужбовців за збитки, завдані їх непрофесійними діями суб’єктам господарювання.

Проаналізовано досвід ряду країн щодо зберігання інформації про рух даних та про перехоплення даних. Зокрема, експерти в галузі телекомунікацій навели досвід Естонії, Грузії, Хорватії, де такі дії забезпечуються головним чином коштом держави.

Позиція учасників зустрічі щодо впровадження в українське законодавство положень щодо збереження інформації про рух даних полягає в тому, що це має відбуватись за умови забезпечення конституційних прав людини, бізнесу, прийняття закону про перехоплення телекомунікацій, створення механізмів компенсації з боку держави відповідних витрат суб’єктів господарювання.

Учасники зустрічі зафіксували позицію про доцільність оновлення Меморандуму щодо спільної діяльності у протидії кіберзлочинності, який було запропоновано Інтернет Асоціацією України  для підписання МВС та СБУ у 2010 р.