EuroDIG-2019 про майбутнє цифрового суспільства

Минулого тижня відбувся щорічний Європейський діалог з управління Інтернетом EuroDIG. Захід проходив у Всесвітньому форумі Гааги – найбільшому аудиторному комплексі Нідерландів, розташованому неподалік від всесвітньовідомого Палацу Миру, де засідає Міжнародний суд ООН та Міжнародний арбітраж.

Господарем форуму виступило  Міністерство економіки та клімату Нідерландів в кооперації з муніципалітетом Гааги та рядом голландських та міжнародних організацій.

Учасники Форуму – близько 800 представників європейських ділових кіл, урядів, громадянського суспільства та академічної та технічної спільноти.

Головна тема цьогорічного EuroDIG – «Співпраця в епоху цифрових технологій».

Десятки окремих дискусій були присвячені застосуванню нових правил обробки персональних даних, безпеці та протидії кіберзлочинності, можливостям і загрозам штучного інтелекту, базовій цифровій грамотності. Обговорювались тенденції зміщення балансу між саморегулюванням та регуляторними механізмами, виклики цифрового національного суверенітету і фрагментації Інтернету, європейська реформа авторських прав, механізми протидії дезінформації в цифровому середовищі, нові технології як інструмент протидії змінам клімату, застосування технологій Інтернету речей та багато іншого.

Серед доповідачів – єврокомісар з цифрової економіки і суспільства Марія Габріель, державний секретар з економічних питань та клімату Мона Кейзер, представники керівних органів ряду міжнародних організацій та бізнес-структур.

Підсумки EuroGIG будуть представлені в якості європейського внеску на Всесвітньому форумі з управління IGF, який відбудеться 25-29 листопада в Берліні.

Обговорення актуальних проблем управління Інтернетом продовжиться цього року також і на національному рівні в Україні. Український форум IGF-UA відбудеться за рішенням Оргкомітету IGF-UA у 20-х числах вересня.

ІнАУ бере активну участь у світовому процесі форумів з управління Інтернетом з 2010 року, коли Асоціація виступила організатором першого Українського форуму з управління Інтернетом IGF-UA. Представник ІнАУ Володимир Куковський як секретар Оргкомітету IGF-UA в ході EuroDIG взяв участь у зборах представників національних і регіональних ініціатив IGF (NRIs), а також у інших заходах європейського форуму.

ІнАУ як організатор 10-го, ювілейного IGF-UA запрошує представників інтернет-спільноти до спільної роботи з організації і проведення в Україні форуму з управління Інтернетом. Подробиці – на сайті http://igf-ua.org.