ДЕНЬ БЕЗПЕЧНОГО ІНТЕРНЕТУ

  • Безпечне інтернет-середовище дитини формується освітою і вихованням, а не заборонами;
  • Обмеження доступу до веб-сайтів неефективне і несе загрозу кібербезпеці;
  • Вільний доступ до інфраструктури телекомунікацій – це питання безпечного Інтернету;
  • Інтернет-доступ для домогосподарств не менш важливий за комунальні послуги;
  • Чиновники мають відповідати за невиконання законодавства в сфері комунікацій.

Це головні тези прес-конференції, яку Інтернет Асоціація України провела з нагоди Дня безпечного Інтернету.  

Учасники прес-конференції: Заступник Голови парламентського Комітету з питань цифрової трансформації Олександр Федієнко, Голова Правління ІнАУ Анатолій Пятніков, Голова Комітету ІнАУ з питань ІКТ в освіті Іван Пєтухов, Голова Комітету ІнАУ з питань прав людини і свободи слова Максим Тульєв, Член Правління Спілки власників житла України Микола Чорний.

 

Анатолій Пятніков: «Не дивлячись на амбіційні плани української влади щодо цифрової трансформації, проблема доступу до державної і муніципальної інфраструктури залишається дуже гострою. Ряд державних або комунальних підприємств стоять «насмерть» і не підписують договори з провайдерами відповідно до законодавства України. ІнАУ направляє нове звернення до Антимонопольного комітету і готова надати підтримку операторам, які відстоюватимуть в суді свої законні інтереси».

Іван Пєтухов: «Хтось вважає, що в 21-му столітті можна чогось досягти заборонами. Замість того, щоб створити систему навчання правильному поводженню в мережі, захисту персональних даних, цифровій гігієні, кіберосвіти і медійності,  кожна влада в Україні намагається «запрещать и не пущать». Нові законодавчі ініціативи «про медіа», «про дезінформацію» тхнуть 30-ми роками, деякі їх норми навіть випереджають аналогічні норми РФ. Але вони безглузді і неможливі до виконання».

Максим Тульєв: «Трирічний досвід блокування доступу ряду російських сайтів свідчить про повне фіаско цієї системи, адже ці сайти продовжують залишатись в топі найбільш відвідуваних українськими користувачами ресурсів. Ми бачимо, що коректне блокування на доступі неможливе технічно. При цьому воно не лише несе небезпеку надмірного блокування. Головна небезпека в тому, що воно дає можливість заблокувати будь-які українські ресурси через підміну ip-адрес. Як тільки буде створено український «роскомнадзор», всі одразу забудуть про захист дітей, протидію торгівлі наркотикам, тощо – він стане виключно елементом політичної цензури».

Микола Чорний: «Послуги операторів сьогодні життєво необхідні мешканцям будинків. Власники житла зацікавлені безперешкодно отримати найдешевшу і найякіснішу послугу від провайдерів. І нас як власників житла дивує намагання всіх посередників втручатися в цей процес. Якщо якесь ОСББ встановлює захмарну плату, або дискримінаційні умови входу провайдера в будинок, в кінцевому рахунку за все платить споживач. Чинна модель взаємодії між провайдерами і представниками власників нежиттєздатна і потребує законодавчого врегулювання. Ми, як власники житла, хочемо прозорих і зрозумілих умов взаємодії провайдерів і співвласників будинків. Це питання безпечного Інтернету. І тому ми підтримуємо зміни до закону про доступ, який пішов на повторне друге читання, які врегульовують ці протиріччя».

Олександр Федієнко: «Діджиталізація тримається на цифрових навичках, цифрових сервісах і цифровій інфраструктурі. Для формування цифрових навичок потрібна відповідна державна програма, яка передбачає серед іншого зміни в програмах навчальних закладів, в тому числі стосовно «цифрової гігієни». Цифрові сервіси – це відповідні реєстри, додатки, зокрема програма «Дія», поєднання в одному інтерфейсі різних реєстрів. Але не буде ніколи цифрової країни, цифрових сервісів, не потрібні цифрові навички, якщо не буде цифрової інфраструктури».

 

Відеозапис: https://www.youtube.com/watch?v=YHqUqb2_84E