В Україні зменшується «цифровий розрив» на фоні стабілізації кількості інтернет-користувачів

Інтернет Асоціація України публікує дослідження інтернет-проникнення в Україні, які за ініціативою ІнАУ в травні 2018 р. виконала дослідницька компанія Factum Group Ukraine. Див. дані установчих досліджень у II кварталі 2018 р. тут: http://www.inau.org.ua/proekty/doslidzhennya-internet-audytoriyi.

 

Дані дослідження свідчать про стабілізацію кількості інтернет-користувачів в Україні. Починаючи з 2015 року вона коливається близько відмітки 21-22 млн користувачів старше 15 років. При цьому з урахуванням зменшення загальної чисельності населення України інтернет-проникнення за цей період дещо збільшилось і станом на травень 2018 р. складає 64,9% (кількість інтернет-користувачів на 100 жителів).  

Також спостерігається поступове зменшення «цифрового розриву» – нерівності використання сучасних цифрових технологій (насамперед, Інтернету) різними соціальними групами. Так, сукупна частка інтернет-користувачів у селах і містах з населенням до 100 тис. збільшилась з 51% три роки тому (на кінець 2-го кварталу 2015 р.) до приблизно 56% сьогодні, а інтернет-проникнення в українських селах досягло 53%. Решта 44% інтернет-користувачів проживає у містах з населенням понад 100 тис., проникнення там сягає 75%.

Частка інтернет-користувачів старше 55 років збільшилась за три роки з 12% до 15%. Проникнення у віковій категорії 55-64 роки сягає сьогодні 44%, користуються Інтернетом 15% українців старше 65 років.

Вирівнюється також інтернет-проникнення по регіонах України. Гендерний «цифровий розрив» було ліквідовано ще на початку «десятих».