В офісі ІнАУ 14 листопада відбулась чергова зустріч представників ІнАУ з делегацією експертів Офісу Ради Європи в рамках проекту ініціативи ЄС «Східне партнерство «CyberCrime@ЕАР III».

Учасники зустрічі обговорили питання співробітництва між державним та приватним секторами у сфері боротьби із кіберзлочинністю. Йшлося про проблеми законодавчого процесу, хід імплементації Конвенції про кіберзлочинність, практичні кроки у сфері приватно-державного партнерства, можливості європейських експертів щодо підтримки цього процесу в Україні.

Представники ІнАУ звернули увагу на нещодавній «винахід» в Україні такої шахрайської практики, коли суть пропонованого законопроекту протилежна його декларованій меті і назві, коли привабливою і «прохідною» назвою прикривається диктаторська і антиринкова суть.

Це стосується і прийнятого цього року закону «Про державну підтримку кінематографії в Україні», де медіагрупи пролобіювали настільки надмірні обов’язки датацентрів щодо досудового блокування контенту, що навіть в Спеціальної доповіді 301 2017 року Торгового представництва США відмічено занепокоєння через те, що в цьому законі певні обов'язки є надто неоднозначними та важкими, щоб полегшити та ефективно реагувати на інтернет-піратство (доповідь див. тут).

Це стосується і законопроекту про імплементацію Конвенції про кіберзлочинність, куди представники силових структур планують додати блокування інтернет-контенту провайдерами, про що в Конвенції немає й мови.

Це стосується і Урядового законопроекту №7275 від 10.11.2017, який декларує забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами під час здійснення досудового розслідування, і зокрема протидію безпідставному вилученню органами досудового розслідування комп’ютерної техніки у суб’єктів господарювання, а насправді фактично відміняє навіть ті механізми протидії вилучення серверів, які чинні сьогодні, а також створюють корупційний механізм, коли правоохоронці будуть самі вирішувати, видаляти сервери, чи копіювати з них інформацію (лист ІнАУ див. тут).

На зустрічі йшлося також про те, що в сфері кібербезпеки має діяти кодифікований закон, де з усіма запобіжниками мають бути чітко визначені процедури зберігання, копіювання, відстеження і надання метаданих та інформації.