Представники ІнАУ і медіагруп домовились про умови співпраці в побудові цивілізованого вітчизняного ринку PayTV

Відповідно до рішення Правління Інтернет Асоціації України, представники провідних вітчизняних медіагруп були запрошені на зустріч в ІнАУ до обговорення проблемних питань взаємодії правовласників і провайдерів і розвитку ринку платного телебачення.

Зустріч відбулась в офісі ІнАУ 13 лютого. В ній взяли участь представники медіагруп «1+1 Медіа», «Інтер», StarLightMedia, члени Правління ІнАУ, а також зацікавлені члени Асоціації. Вів засідання Голова Комітету ІнАУ з питань ТБ і медіаконтенту К.Жакун.

Перш за все йшлося про забезпечення чесного партнерства. З боку медіагруп це означає встановлення єдиних правил для всіх учасників ринку, єдину для всіх плату за абонента після досягнення порогу мінімальної гарантії, відмова від практики нав’язування пакетних послуг. Від провайдерів медіагрупи очікують чітких прозорих критеріїв визначення обсягу абонентської бази, відсутність сірих схем: провайдер має або сплачувати медіагрупам за всіх своїх абонентів, або створити прозорі механізми ідентифікації кожного абонента. Крім того, провайдери не повинні популяризувати піратські сервіси доступу до телеканалів.

Учасники зустрічі засудили практику надання провайдерами безкоштовних пакетів телевізійних послуг. Представники медіагруп пообіцяли розірвати договори з провайдерами, які використовують таку практику. Зі свого боку Правління ІнАУ, враховуючи інформацію, яка була озвучена учасниками асоціації на зустрічі, розгляне питання направлення звернення до АМКУ та Нацради з питань ТБ і радіомовлення щодо відповідних санкцій до провайдерів, які порушують законодавство та принципи економічної конкуренції, надаючи «безкоштовні» пакети послуг телебачення.

Сторони розглянули пропозицію в подальшому використовувати ІнАУ як платформу в форматі саморегулювання для улагодження спірних питань, що виникають між учасниками асоціації та медіагрупами. Представники медіагруп пообіцяли розглянути питання про «люфт» у часі на підписання провайдерами договорів. Правління ІнАУ зі свого боку підготує пам'ятку–роз'яснення щодо взаємодії провайдерів з правовласниками.

В рамках досянення основної мети спільної діяльності – забезпечення українських споживачів якісним медіапродуктом та розвиток ринку платного телебачення – сторони домовились доопрацювати Меморандум про співробітництво з урахуванням підсумків зустрічі.

 

Фото зустрічі – див. тут.