ІнАУ направила зауваження до проекту постанови КМУ щодо блокування

ІнАУ направила листа в Адміністрацію зв’язку: Лист № 160/1-2 від 18.09.2017 Голові ДССЗЗІ України щодо проекту постанови КМУ «Про реалізацію і моніторинг ефективності персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)».

 

В листі в порядку громадського обговорення направлені пропозиції та зауваження ІнАУ до Проекту постанови, яку можна подивитись тут, там же – Аналіз регуляторного впливу документу.

 

З контексту Проекту постанови та Аналізу регуляторного впливу випливає, що розробники документу вважають 15 суб’єктів господарювання такими що мають взаємоз’єднання з телекомунікаційними мережами інших держав і, відповідно, підпадають під дію регулювання,

ІнАУ у листі просить надати перелік цих 15 суб’єктів господарювання (5 великих та 10 середніх) та критерії їх відбору серед всіх суб’єктів господарювання України, телекомунікаційні мережі яких мають взаємоз’єднання з телекомунікаційними мережами інших держав.

 

Також ІнАУ звертає увагу на те, що пропоноване документом блокування за ІР-адресами, відповідними доменним іменам (URL), несе значні загрози кібербезпеці, адже створює умови для атак з боку власників доменів (тобто представників РФ) на критичну інфраструктуру українського Інтернету шляхом зміни IP-адреси в DNS на адресу жертви. 

 

З огляду на зазначене, а також через невідповідність діючому законодавству України, ІнАУ просить не узгоджувати Проект постанови та не подавати документ на розгляд Кабінету Міністрів України без врахування наведених зауважень і пропозицій.