Протокол засідання Юридичного Комітету від 21.06.2011

Протокол

засідання Юридичного комітету

 

м. Київ                                                                                               21 червня 2011 р.

 

Присутні:

Голова Комітету  Гудзь Олеся

 Члени Комітету:

1. Бєлякова Ольга

2. Дубко Анна

3. Ісаєва Алла

4. Мамуня Олександр

5. Козлова Ірина

              6. Кравченко Вікторія            

 

Запрошені:

1.      Ржечицький В.М.

2.      Куковський В.В.

3.      Баранов О.А.

 

На засіданні Комітету присутні сім (7) членів, що складає більшість від загальної кількості складу. Засідання Комітету вважається правомочним розглядати всі питання порядку денного.

 

Порядок денний:

1.  Про проект  Правил надання та отримання телекомунікаційних послуг.

2. Про порядок та умови спільного використання інфраструктури суб'єктами господарювання на ринку телекомунікацій.

3. Про обговорення проблем законодавства, що регламентують  діяльність у сфері  телекомунікацій  України.

 

1.По питанню про проект  Правил надання та отримання телекомунікаційних послуг.

Слухали:

Членів комітету із зауваженнями щодо  проекту  Правил надання та отримання телекомунікаційних послуг, які розроблені Національною комісією  з питань регулювання зв’язку.

Кравченко В. розповіла про хід проведення та результати Круглого столу на тему: «Правила надання та отримання телекомунікаційних послуг в Україні», який проводився НКРЗ  21 червня 2011 року за участю представників галузевих державних органів,  профільних асоціацій, громадськості. Загострила увагу на положеннях проекту  Правил надання та отримання телекомунікаційних послуг, що безпосередньо впливають на діяльність операторів, провайдерів телекомунікацій, пов’язаних з наданням інтернет- послуг – щодо гарантованої мінімальної швидкості, щодо визначення одиниць тарифікації послуг тощо. Внесла ряд пропозицій щодо  удосконалення зазначених положень.

Козлова І. внесла пропозицію щодо необхідності виключення із проекту  Правил положень, що регулюють послуги у телемережах для потреб телебачення і радіомовлення (п.8 Правил), які регулюються  положеннями Закону України «Про телебачення і радіомовлення». Також озвучила пропозицію, щоб Телеком Палата та ІнАУ зайняли у цьому питанні спільну позицію.

Ржечицький В.М.  відмітив ряд положень проекту Правил, які необхідно змінити для оптимальної роботи ринку телекомунікацій.

               Вирішили:

 1. Підготувати пропозиції  до Правління ІнАУ щодо удосконалення положень проекту  Правил надання та отримання телекомунікаційних послуг з метою приведення їх у відповідність до вимог чинного законодавства України та забезпечення оптимальної роботи операторів, провайдерів  ринку телекомунікацій.

2. Підтримати позиції інших профільних асоціацій щодо обґрунтованих пропозицій по вдосконаленню положень проекту Правил надання та отримання телекомунікаційних послуг.

 Голосували:

«ЗА» - одноголосно.

 

2. По питанню про порядок та умови спільного використання інфраструктури суб'єктами господарювання на ринку телекомунікацій

Слухали:

Голову Комітету Гудзь О. про позиції серед учасників  щодо врегулювання порядку  та умови спільного використання інфраструктури суб'єктами господарювання на ринку телекомунікацій. Зокрема, про пропозиції Телеком Палати про організацію розміщення телекомунікаційних мереж на об’єктах містобудування (на підставі сервітуту) та про законодавчу ініціативу про порядок та умови спільного використання інфраструктури суб'єктами господарювання на ринку телекомунікацій. Проекти  вказаних  документів були надані для ознайомлення і опрацювання.

Козлова І. окреслила загальні положення проекту Правил організації розміщення телекомунікаційних мереж на об’єктах містобудування, які розроблені Телекомунікаційною Палатою України.

Вирішили:

1. З метою опрацювання та узагальнення позиції   щодо врегулювання порядку  та умов спільного використання інфраструктури суб'єктами господарювання на ринку телекомунікацій перенести розгляд вказаного питання на чергове засідання Юридичного комітету.

2. Направити проект  Правил організації розміщення телекомунікаційних мереж на об’єктах містобудування  на розгляд і отримання пропозицій щодо їх впровадження  до Міжвідомчої робочої групи по кабельній каналізації електрозв’язку.

Голосували:

«ЗА» - одноголосно.

 

3. Про обговорення проблем законодавства, що регламентує  діяльність у сфері  телекомунікацій  України.

Було обговорено законодавчі ініціативи по врегулювання питань авторського права і суміжних прав - проект Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо врегулювання питань авторського права і суміжних прав» (№6523 від 15.06.2010 р.). Мамуня О. окреслив позицію представників авторського права і суміжних прав та шляхи їх можливої взаємодії із операторами, провайдерами телекомунікацій. Баранов О.А. виклав аргументоване бачення проблеми взаємодії  операторів, провайдерів телекомунікацій та представників авторського права і суміжних прав, шляхи її вирішення  із посиланням на європейське законодавство. Кравченко В., Куковський В.В. проінформували про  хід та результати засідань Українсько-американської групи співробітництва по питанням забезпечення дотримання законодавства в сфері інтелектуальної власності.

Голова Юридичного Комітету                                   Олеся Гудзь

Секретар                                                                         Вікторія Кравченко