ЯК ЗНИЩИТИ СВОБОДУ В ІНТЕРНЕТІ: ЗАКОНОПРОЕКТ 6688

В ході прес-конференції ІнАУ 25.06.2018 йшлося про загрози безпеці в інформаційній сфері, які несе Україні одіозний законопроект №6688

 

Інтернет Асоціація України разом з іншими інституціями громадянського суспільства з минулого року намагається донести до вітчизняного політикуму думку про шкоду для суспільства України і інформаційної безпеки держави від можливого прийняття законопроекту №6688 від 12.07.2017, який під гаслом «протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері» містить абсолютно протилежний зміст. На жаль, аргументи не були почуті: днями Верховна Рада з кількох спроб таки внесла до порядку денного поточної сесії одіозний законопроект.

Документом пропонується  фактичне впровадження інтернет-цензури в позасудовому порядку, закупівлю операторами за власні кошти обладнання для блокування контенту, а також цілий ряд норм, які наслідують «кращий досвід» КНДР, Ірану, РФ, не кажучи вже про диктаторські закони Януковича від 16 січня 2014 року, та повністю ігнорують досвід демократичних країн, в тому числі тих, які перебувають в стані війни (наприклад, Ізраїлю).

ІнАУ вергове закликала зняти одіозний документ з розгляду і 22.06.2018 направила в парламент листи з аргументацією і аналізом: див Листи ІнАУ №93-100 керівникам парламентських фракцій від 12.07.2017, а також організувала прес-конференцію в прес-центрі УНІАН.

Учасники прес-конференції Голова Правління ІнАУ Олександр Федієнко, Голова Ради Асоціації «Телекомунікаційна палата України» Тетяна Попова, Голова Правління ГС «Національна асамблея України» Іван Пєтухов, Експерт зі стратегічних комунікацій ГО «Інформаційна безпека» Тетяна Попова, Голова Комітету ІнАУ з питань захисту прав людини і свободи слова Максим Тульєв, Керівник програм нових медіа ГО «Інтерньюз-Україна» Віталій Мороз говорили про різні аспекти загроз, які несе даний законопроект. Це і загроза свободі слова, впровадження політичної цензури, здорожчання послуг доступу до Мережі для користувачів, банкрутство операторів телекомунікацій. Пропоновані законопроектом новації, на думку експертів, значно збільшать можливості агресора для проведення кібератак на українські інформаційні ресурси.

Учасники прес-конференції акцентували увагу журналістів на тому, що автори законопроекту свідомо чи ні пропонують Україні скопіювати на український грунт російський досвід і «Роскомнадзор».

Закриваючи прес-конференцію, Олександр Федієнко зазначив, що виграють від прийняття законопроекту 6688 ті політики, які бояться політичної конкуренції і ставлять на інтернет-цензуру, нечесні чиновники і силовики, які неодмінно скористаються новими можливостями корупційного тиску на бізнес, контрольовані російським капіталом крупні оператори, які отримають нагоду монополізувати український ринок телекомунікацій, кілька закордонних виробників обладнання з аналізу трафіку, яке, незважаючи на високу вартість, не гарантує повного блокування і залишає масу можливостей для його обходу, а також агресор, якому вдається нав’язати України свої «підходи до забезпечення інформаційної безпеки», і який неодмінно скористається плодами невдоволення українських громадян. А програють українські абоненти, які оплатять забаганки політиків з власної кишені, український бюджет, який не отримає податкових відрахувань від сумлінних вітчизняних провайдерів і їх працівників, і загалом Україна та її європейський вибір.

 

Відеоматеріали прес-конференції доступні за посиланням: www.unian.ua/multimedia/video/press/10032686-kak-unichtozhit-svobodu-v-internete-zakonoproekt-6688.html .