ВІДКРИТА ЗАЯВА щодо ситуації, яка склалась в ІТ-секторі у зв’язку з обшуками компаній і вилученням обладнання у компаніях ІКТ

ВІДКРИТА ЗАЯВА

щодо ситуації, яка склалась в ІТ-секторі у зв’язку з обшуками компаній і вилученням обладнання у компаніях ІКТ

Шановні учасники ринку інформаційно-комунікаційних технологій, представники влади і користувачі ІКТ-послуг!

Ми, представники інститутів громадянського суспільства та об’єднань підприємств в сфері ІКТ, висловлюємо своє глибоке обурення ситуацією, яка склалась останнім часом в ІТ-секторі у зв’язку з обшуками у ІКТ-компаніях. Практика вилучення серверного обладнання правоохоронними органами України набула загрозливого для українського громадянського суспільства і економіки характеру.

Брутальні дії співробітників Генеральної прокуратури України, Служби безпеки України, Міністерства внутрішніх справ при проведенні слідчих дій стосовно ІКТ-компаній та їх клієнтів, жорстокість у виборі заходів процесуального впливу, неадекватність вживаних репресивних інструментів свідчать про те, що їх основною метою є не розслідування злочинів і встановлення винних у їх скоєнні, а залякування представників ІКТ-сектору та створення схем для вимагання і корупції.

Ця ситуація нагадує конвульсії злочинного режиму Януковича в період Майдану, який намагався вдаватися до таких же дій проти ІКТ-компаній, оскільки саме вони стали одним з найактивніших носіїв демократичних цінностей, технологічно забезпечували вільний доступ до інформації в Україні, гаряче підтримували спротив сповзанню України у диктатуру.

Зараз, коли українське суспільство нарешті отримало надію на те, що  держава не на словах, а по справах взяла курс на європейські суспільні стандарти, підтримку бізнесу, створення сприятливого інвестиційного середовища, таким діям правоохоронців має бути негайно покладено край, а конкретні виконавці мають понести покарання. На жаль, неодноразові звернення з даних питань до відповідних державних органів залишаються без відповіді. Все це породжує втрату довіри у щирість заяв представників української влади відданості демократичним змінам у країні, її відмови від напрацьованих корупційних схем, підтримки свободи слова і вільного доступу до інформації. Це спричинило масову втечу ІКТ-бізнесу за кордон, багатократну втрату інвестиційної привабливості України та податкових надходжень, губить надію на можливість позитивних змін.  

З огляду на зазначене, ми вимагаємо:

1. Негайне запровадження мораторію на вилучення електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв'язку; тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем має здійснюватися виключно шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких системах без їх вилучення, відповідно до ч. 2 ст.159 КПК України.

2. Забезпечення тимчасового доступу до електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв’язку в рамках розслідування кримінальних справ виключно співробітниками підрозділів боротьби з кіберзлочинністю відповідних силових структур.

3. Проведення атестації і сертифікації співробітників підрозділів боротьби з кіберзлочинністю відповідних силових структур на предмет встановлення їх компетенції у технічних питаннях функціонування електронних інформаційних систем та знання вимог законодавства України, зокрема КПК щодо тимчасового доступу до обладнання.

4. Негайне повернення вилученого серверного обладнання компаніям ТОВ «Діван.ТВ», ТОВ «Сервіс Онлайн», ТОВ «Стіп Хост» та іншим підприємствам, щодо яких були здійснені незаконні і неадекватні дії з вилучення обладнання, та притягнення до відповідальності співробітників правоохоронних органів, причетних до цих незаконних вилучень.

В разі неприйняття зазначених заходів нам не залишиться іншого виходу, як апелювати до міжнародної спільноти, подавати позови до держави Україна в міжнародні суди і застосовувати форс-мажорні механізми щодо обслуговування державних органів України.

 

 

Заява відкрита до підписання всіма зацікавленими сторонами.

Для підтримки Заяви потрібно заповнити форму за адресою: https://docs.google.com/forms/d/1eaym_KEwT4lZqEZyJ53Gp5W__o_L0tp19SMqC1IScX4/viewform?c=0&w=1

 

 

Заяву підтримали:

Асоціація "Інформаційні технології України"

Асоціація підприємств інформаційних технологій України (АПІТУ)

Всеукраїнське об'єднання обласних організацій роботодавців у сфері телекомунікаційних   та інформаційних технологій

Громадська спілка "Харківський кластер інформаційних технологій" (Kharkiv IT    Cluster)

Інтернет Асоціація  України (ІнАУ)

Комісія з питань науки та ІТ Українського союзу промисловців та підприємців (УСПП)

Українська асоціація венчурного та приватного капиталу

Українська асоціація фахівців інформаційних технологій (УАФІТ)