Студенти та аспіранти Харківського політехнічного інституту писатимуть статті до української Вікіпедії

У меморандумі про співпрацю між Національним технічним університетом «Харківський політехнічний інститут» та громадською організацією «Вікімедіа Україна», підписаному 20 лютого 2013 року, йдеться про те, що студенти та аспіранти університету будуть писати статті до україномовної Вікіпедії замість рефератів.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Документом передбачено, що для студентів та аспірантів НТУ «ХПІ» створюватиметься альтернатива самостійної форми роботи у вигляді написання та поліпшення статей в українській Вікіпедії. Це є головною ідеєю освітньої ініціативи громадської організації «Вікімедіа Україна», яка отримала назву «Освітня програма Вікіпедії».

Представники ГО «Вікімедіа Україна» проводитимуть для викладачів, студентів та аспірантів університету навчання з основ редагування Вікіпедії, консультації з механізмів реалізації проекту, а також будуть підтримувати створений в українській Вікіпедії сторінку – Проект:НТУ «ХПІ».

«Внесок студентів у Вікіпедію значно підвищує їх мотивацію, оскільки статті, написані студентами, може прочитати весь світ, а не тільки їх викладач чи науковий керівник», – зазначив координатор «Освітньої програми Вікіпедії» у м. Харкові Сергій Петров.

У свою чергу, Харківський політехнічний інститут буде надавати консультувати членів «Вікімедіа Україна» та інших вікіпедистів з питань різних галузей науки, а також сприятиме інформаційному наповненню Вікіпедії статтями та зображеннями про університет, його підрозділи, відомих представників – викладачів і випускників.

Ректор НТУ «ХПІ», професор Леонід Товажнянський висловив думку, що співпраця між двома організаціями, робота студентів та аспірантів у Вікіпедії сприятимуть підвищенню рівня їх знань, а для викладачів Вікіпедія стане чудовим інструментом для оцінки критичного мислення студентів та аспірантів.

Ця угода стала наслідком пілотного проекту, який реалізовувався в НТУ «ХПІ», за результатами якого 22 студенти-магістранти факультету «Бізнес та фінанси» створили або поліпшили 23 статті в україномовному розділі Вікіпедії.

Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» став восьмим українським вищим навчальним закладом, який долучився до «Освітньої програми Вікіпедії».

 

Довідка.

ГО «Вікімедіа Україна», http://ua.wikimedia.org, – некомерційна організація, яка була заснована у 2009 році, і з того часу є регіональним відділенням Фонду Вікімедіа в Україні. «Вікімедіа Україна». Місія організації — розвиток вільних знань. Для цього організація реалізовує низку проектів з популяризації та наповнення новими знаннями Вікіпедії та інших сестринських проектів Фонду Вікімедіа.

«Освітня програма Вікіпедії» – ініціатива Фонду Вікімедіа, яка реалізується в 22 країнах світу. В Україні до цієї програми долучились 8 вищих навчальних закладів з Києва, Львова, Ніжина, Переяслав-Хмельницького, Сум і Харкова.

Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», який був заснований у 1885 році, є найстарішим технічним вишом на Лівобережжі України. У складі університету 24 факультети, низка наукових та науково-дослідних установ, 93 кафедри, навчається понад 25 000 студентів, аспірантів і докторантів. З НТУ «ХПІ» пов’язане життя багатьох всесвітньо відомих вчених – лауреата Нобелівської премії Льва Ландау, академіків Миколи Бекетова, Олександра Ляпунова, Георгія Проскури та інших.