Профілактика, саморегулювання та участь громадськості – основа безпечного Інтернету

Інтернет Асоціація України провела прес-конференцію з нагоди Дня безпечнішого Інтернету<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

5 лютого Європа вдесяте відзначає Всесвітній День безпечнішого Інтернету. Цей захід (англ. Safer Internet Day) був запроваджений у 2004 році за ініціативою європейських некомерційних організацій European SchoolNet та Insafe. Цього дня у всьому світі обговорюються шляхи безпечного використання молоддю Інтернету, питання інтернет-етики і інтернет-безпеки, загрози протизаконного контенту. День безпечнішого Інтернету допомагає досягти об‘єднання зусиль держави, бізнесу і громадськості в сфері популяризації механізмів безпечної роботи в мережі, підвищення рівня обізнаності всіх верств населення, перш за все, дітей та молоді, при використанні інформаційних технологій.

В ході прес-конференції її учасники - заступник Голови Правління ІнАУ Тетяна ПОПОВА, Віце-президент УСПП з питань ІТ, член Правління ІнАУ Іван ПЄТУХОВ, член Правління ІнАУ, Голова Комітету ІнАУ з питань захисту прав людини і свободи слова Елліна ШНУРКО-ТАБАКОВА та представник Незалежної асоціації телерадіомовників Ольга БОЛЬШАКОВА наголосили на тому, що Інтернет, як і кожне непересічне явище в розвитку суспільства, викликає у людей різні оцінки та емоції – від захвату до звинувачень у всіх гріхах. Але зрозуміло, що Мережа - це лише інструмент, який має певні протиріччя між ефективністю та безпечністю. В цій ситуації завдання вітчизняної інтернет-спільноти – віднайти компроміс між ефективністю та безпечністю використання Інтернету з урахуванням української специфіки.

ІнАУ виробила стратегію боротьби за безпеку в Інтернеті, яку умовно можна розділити на три складові: профілактичні заходи, механізми захисту в процесі надання інтернет-послуг та інструменти по усуненню протизаконного контенту.

Інформування користувачів, профілактична робота – це пріоритетний шлях боротьби з кіберзлочинністю. Адже значна частка порушень є наслідком необізнаності користувачів про правила поводження в Мережі а також про ступінь відповідальності за порушення цих правил. ІнАУ розробила Загальні правила роботи в Інтернеті, зараз готується переклад пам’ятки з безпеки в Інтернеті для дітей «Play and Learn: Being online», який розробила організація Insafe.

Користувачам треба надати механізми, які б забезпечили їм можливість налагодити власні інструменти протидії порушенням, виходячи з власних потреб та власної специфіки використання Мережі. Є цілий ряд спеціальних програм, які обмежують доступ до визначених користувачем сайтів. Блокування доступу до певних інтернет-ресурсів може відбуватися і як послуга провайдера за заявою користувача.

ІнАУ визначила найбільш небезпечні прояви порушень у інформаційній сфері. Це порушення, пов’язані з насиллям: дитяча порнографія, прояви расової на національної нетерпимості, тероризм. В якості механізму викорінення найбільш небезпечного контенту створена  постійно діюча «гаряча лінія» з веб-інтерфейсом Skarga (http://www.skarga.ua/), де кожен користувач може залишити свою скаргу щодо інформаційних порушень в Інтернеті.

Зусилля ІнАУ та інших представників ІКТ-ринку щодо підвищення безпечності Інтернету є одним з важливих напрямів розбудови інформаційного суспільства в Україні.

 

<?xml:namespace prefix = v ns = "urn:schemas-microsoft-com:vml" />

Про Інтернет Асоціацію України

Інтернет Асоціація України (ІнАУ) була створена в листопаді 2000 року з метою консолідації зусиль всіх зацікавлених сторін у розвитку Інтернету в Україні. Асоціація об’єднує понад 130 членів. Значний вплив, який ІнАУ справляє сьогодні на розвиток Інтернет в Україні, ґрунтується на об'єднанні експертно-аналітичного, інтелектуального, організаційного і технічного потенціалів та багаторічного практичного досвіду найбільших українських Інтернет сервіс провайдерів, контент-провайдерів, електронних і традиційних засобів масової інформації, постачальників устаткування, громадських організацій, що входять у склад Асоціації.

Тел./факс: (044) 278-29-25, www.inau.org.ua, info@inau.org.ua