Прес-конференція, присвячена позиції Інтернет Асоціації України щодо блокування доступу інтернет-ресурсів та особливостям дотримання права на свободу слова в умовах інформаційної війни

Темою прес-конференції, яку  Інтернет Асоціація України (ІнАУ) провела 07.08.2014 в прес-центрі УНІАН, стали ініціативи державних органів, громадських організацій і громадянських активістів з блокування доступу до інтернет-ресурсів, що беруть участь в інформаційній війні проти України. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Учасники прес-конференції: Голова Правління ІнАУ Тетяна Попова, Член Правління ІнАУ Олександр Ольшанський, Голова Комітету ІнАУ з питань захисту прав людини та свободи слова Елліна Шнурко-Табакова, Головний юрисконсульт Національної спілки журналістів України (НСЖУ) Тетяна Котюжинська, Головний редактор MediaSapiens (ГО «Телекритика») Діана Дуцик.

В ході прес-конференції розглянуті загальна ситуація з інформаційною безпекою в Інтернеті, законодавче поле в сфері інформаційної безпеки і можливості законного впливу на інтернет-ресурси, що здійснюють антиукраїнську пропаганду, технічні можливості інтернет-провайдерів з протидії в інформаційній війні, дотримання балансу між правом на свободу слова та інформаційної безпекою країни.

Ми вважаємо важливим завдання забезпечення інформаційної безпеки держави, особливо під час проведення АТО, – підкреслила в ході прес-конференції Тетяна Попова. – Тому виконання цього завдання має здійснюватись з максимальною ефективністю, що передбачає використання дієвих інструментів у правовому полі.

Сьогодні найголовніше – зрозуміти, що сама практика відключення ресурсів без суду і слідства є надзвичайно небезпечною, – зазначив член Правління ІнАУ Олександр Ольшанський. – Адже ми воюємо сьогодні за свою ідентичність, за те, щоб мати не такі правила, як в «тій» країні. А закриття сайтів, цензура та інші обмеження свободи слова – це правила саме «тієї» країни.

Свобода слова не означає права на просування тероризму і підбурювання до війни, а означає оприлюднення достовірних фактів і права на аналіз, – зауважила Елліна Шнурко-Табакова.

СБУ не може порушувати закон – це аксіома. Виявивши сайти, які пропагують агресивну війну та підтримують тероризм, СБУ зобов'язана почати кримінальне провадження, провести державну експертизу, яка б встановила наявність підозр СБУ, та звернутися до суду, – наголосила Тетяна Котюжинська.

Ми повинні віднайти чіткий баланс між питаннями інформаційної безпеки і свободи слова. Без цього ми можемо так зарегулювати інформаційний простір, що не будемо знати, як діяти після війни – сказала Діана Дуцик.

В ході прес-конференції була оголошена інформація про підготовку до Круглого столу щодо блокування доступу інтернет-ресурсів та особливостей дотримання права на свободу слова в умовах інформаційної війни, який має відбутися на наступному тижні.

 Фотогалерея