ІнАУ закликає парламент не підтримувати законопроєкт Про СБУ №3196-д

Минулого понеділка ІнАУ направила листи до авторів і членів робочої групи з підготовки законопроєкту Про СБУ №3196-д до 2-го читання: Лист № 89/1-4 від 24.05.2021 ВРУ щодо пропозицій до проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про Службу безпеки України» щодо удосконалення організаційно-правових засад діяльності Служби безпеки України.

Листи містили порівняльну таблицю з конкретними зауваженнями.

 

Як стало відомо, робоча група завершила роботу і підготувала законопроєкт 3196-д до 2-го читання. Аналіз цього документу показав, що з пропозицій ІнАУ врахована лише одна, і то частково - щодо необхідності судового рішення.

 

Також парламентським Комітетом з питань національної безпеки, оборони та розвідки проігнорована пропозиція ІнАУ організувати та провести онлайн-нараду із залученням зацікавлених сторін з метою обговорення у доопрацьованому тексті законопроєкту положень, які стосуються телекомунікаційної галузі, прав та обов’язків операторів, провайдерів телекомунікацій, які будуть встановлені у разі прийняття закону. 

 

З огляду на ігнорування пропозицій представників галузі, а також через технічну неможливість та ризики для кібербезпеки виконання окремих положень ЗП 3196-д, ІнАУ направила Лист № 90/1-4 від 31.05.2021 ВРУ щодо зауважень та пропозицій до проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про Службу безпеки України» щодо удосконалення організаційно-правових засад діяльності Служби безпеки України. Цим листом Асоціація закликає народних депутатів не допустити прийняття закону, положення якого матимуть наслідком порушення прав та законних інтересів громадян та суб`єктів господарювання у сфері електронних комунікацій, а також несуть значні ризики безпеці функціонування телеком-мереж.