ІнАУ вважає неконституційним впровадження кримінальної відповідальності за невиконання рішень про санкції

ІнАУ направила листа до парламентських комітетів: Лист № 57/1-6 від 16.03.2021 ВРУ щодо повернення на доопрацювання проекту Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення кримінальної відповідальності за порушення законодавства про санкції (№ 5193 від 02.03.2021).

 

Лист містить зауваження до законопроекту № 5193 від 02.03.2021 Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення кримінальної відповідальності за порушення законодавства про санкції (автори Єлизавета Ясько та ще 6 депутатів, всі - Слуга народу). Цей законопроект встановлює кримінальну відповідальність (аж до восьми років) та значні штрафи (до ста п’ятдесяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян) за порушення обмежень щодо підсанкційних суб’єктів. Покарання передбачене також за неповідомлення про порушення законодавства про санкції, вчинене третьою стороною.   

 

Як зазначено в листі ІнАУ, впровадження кримінальної відповідальності, та ще із нечітким формулюванням, матиме наслідками несправедливе порушення кримінальних проваджень відносно суб’єктів господарювання. Зокрема, мова може йти про кримінальну відповідальність провайдерів, які з тих чи інших причин, зокрема й технічних, не змогли здійснити блокування вебресурсів відповідно до рішень РНБО.

 

При цьому слід зазначити, що, відповідно до ст. 107 Конституції та ст. 10 ЗУ Про РНБО, рішення РНБОУ, введені в дію указами Президента України, є обов’язковими до виконання органами виконавчої влади, і законодавство не містить механізмів виконання санкцій у випадках, коли їх виконання/реалізація забезпечується не органами державної влади, а суб’єктами господарювання.

 

Отже, авторами запропоновано проект нової законодавчої конструкції задля встановлення формальних підстав для порушення кримінальних проваджень, для реалізації яких взагалі відсутня правова база, зокрема, відповідні нормативно-правові акти.

 

ІнАУ закликає повернути цей законопроект авторам.