ІнАУ вбачає кримінал у вилученні серверів

Генеральному прокурору України направлена заява про вчинення слідством СБУ кримінального правопорушення при вилученні серверів на техмайданчику «В.О.К.С.»

Інтернет Асоціація України листом №179 від 12.10.2016 направила Генпрокурору України Юрію Луценку заяву про факти, які можуть свідчити про вчинення кримінальних правопорушень слідством СБУ при вилученні серверів на техмайданчику провайдера «В.О.К.С.». Йдеться про статті 162 (незаконний обшук), 186 (грабіж) та 365 (перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу) Кримінального кодексу України.

 20 вересня 2016 р. слідчими СБУ у приміщенні, володільцем якого на підставі договору оренди є ТОВ «В.О.К.С.», без відома представників володільця та за умови фактичної ізоляції керівництва провайдера був проведений обшук і вилучення понад 90 серверів на підставі ймовірних фінансових порушення одного з його клієнтів. Крім серверів цього клієнта вилучені сервери всіх інших клієнтів провайдера, а також обладнання самого провайдера.

Внаслідок вилучення на кілька годин лишилась без Інтернету київська Оболонь, зник доступ до веб-сайтів ряду установ і організацій, в тому числі соціально значущих. Нанесено значні збитки сумлінним третім особам – провайдеру та його клієнтам, які не мають жодного відношення до ймовірних порушень одного з клієнтів провайдера.

Всупереч вимогам законодавства під час проведення обшуку і вилучень слідством не було вжито жодних заходів щодо забезпечення присутності осіб, чиї права та законні інтереси можуть бути обмежені або порушені. При цьому слідство в ході обшуку отримало інформацію про те, що вилучаються сервери третіх осіб, які не мають відношення до зазначеного в ухвалі слідчого судді. Незважаючи на отриману інформацію, попри вимоги законодавства, яке визначає чіткий порядок тимчасового доступу до електронних інформаційних систем або їх частин, слідство, на думку ІнАУ, умисно вчинило дії, які явно виходять за межі наданих йому прав та які містять ознаки кримінального правопорушення.

Раніше ІнАУ Листом №175 від 10.10.2016 запропонувала слідству СБУ надати необхідну кількість накопичувачів на жорстких магнітних дисках необхідної ємності для копіювання даних, що містяться на вилученому серверному обладнанні з метою якнайшвидшого повернення серверного обладнання ТОВ «В.О.К.С.». Відповідь поки що не отримана.

Також в органи влади було направлено відкритого Листа №169 від 04.10.2016 з рядом вимог щодо припинення практики знищення ІКТ-бізнесу в Україні, а саме:

  • невідкладного прийняття законопроекту №3719 від 24.12.2015, який передбачає заборону вилучення електронних інформаційних систем або їх частин;
  • проведення атестації і сертифікації відповідних співробітників силових структур;
  • впровадження персональної відповідальності суддів та слідчих у разі, якщо їх дії не мали судового завершення та призвели до нанесення збитків громадянам та суб’єктам господарювання;
  • створення Тимчасової слідчої комісії для проведення розслідування усіх неправомірних дій по відношенню до ІТ-компаній;
  • призначення незалежних комісій щодо інвентаризації кримінальних справ на предмет визначення кількості судових рішень по даних справах;
  • негайне повернення вилученого серверного обладнання компанії ТОВ «В.О.К.С.», а також іншим підприємствам, щодо яких були здійснені незаконні дії, та притягнення до відповідальності винуватців незаконних вилучень.