ІнАУ створює реєстр викраденого телекомунікаційного обладнання

Правління ІнАУ прийняло рішення створити на технічній базі Асоціації реєстр викраденого телекомунікаційного обладнання. Реєстр створить додатковий канал взаємодії операторів телекомунікацій з національною поліцією та має запобігти використанню викраденого обладнання іншими операторами. Наразі опрацьовується технічне завдання щодо створення реєстру.

Викрадення телекомунікаційного обладнання – болюча проблема операторів і провайдерів телекомунікацій. Відтоді, як з Кримінального кодексу України в рамках процесу декриміналізації були видалені окремі статті щодо відповідальності за такі злочини, їх кількість суттєво зросла. Правоохоронні органи неохоче реєструють правопорушення щодо викрадення кабелю, адже безпосередня вартість кабелю або обладнання відносно невелика порівняно зі збитками від простою та відновлення мереж, а довести ці збитки оператору непросто.

ІнАУ послідовно відстоює необхідність відновлення окремої кримінальної статті за викрадення телекомунікаційного обладнання. Так, відповідна пропозиція ІнАУ до парламентських слухань «Реформи галузі ІКТ та розвиток інформаційного простору» (див. Лист № 10 від 20.01.2016 р. Комітету ВРУ з питань інформатизації та зв'язку щодо до проекту рекомендацій парламентських слухань «Реформи галузі ІКТ та розвиток інформаційного простору») була врахована і увійшла до підсумкового документу за результатами слухань – Постанови Верховної Ради України від 31.03.2016 № 1073-VIII. Цією постановою Кабінету міністрів України було рекомендовано розробити та подати на розгляд парламенту зміни до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за умисне пошкодження кабельної, радіорелейної, повітряної ліній зв’язку, проводового мовлення або споруд чи обладнання, що входять до їх складу, яке спричинило тимчасове припинення зв’язку.

Такий документ був розроблений та зареєстрований (див. проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо посилення відповідальності за пошкодження телекомунікаційних мереж) (реєстраційний № 4497 від 21.04.2016). Днями зареєстровано проект Постанови про прийняття за основу цього законопроекту.

ІнАУ підтримує законопроект №4497 і його прийняття у першому читанні, та разом з цим, звертає увагу на ряд існуючих проблем, які потребують комплексного вирішення для посилення механізмів захисту об’єктів телекомунікацій та відповідальності за порушення таких норм. Зокрема, необхідно ініціювати внесення доповнень до Розділу VI «Злочини проти власності» Кримінального кодексу України статтею, яка встановлюватиме кримінальну відповідальність за умисне пошкодження об’єктів телекомунікацій, зокрема, технічних засобів телекомунікацій та споруд, включаючи кабельні, оптичні, повітряні, радіорелейні лінії зв’язку, у разі, якщо такі дії призвели або могли призвести до тимчасового або повного припинення надання телекомунікаційних послуг.

Як зазначив Голова Правління ІнАУ Олександр Федієнко, ефективна протидія викраденню телекомунікаційного обладнання перш за все сприятиме захисту прав споживачів телекомунікаційних послуг. Реєстр викраденого телекомунікаційного обладнання, який створює ІнАУ, забезпечить ефективність такої протидії за рахунок додаткових механізмів взаємодії операторів телекомунікацій та правоохоронних органів.