ІнАУ провела прес-конференцію щодо подій навколо вилучення серверів з техмайданчика київського провайдера

Офіційна причина вилучення слідчими СБУ понад 90 серверів у провайдера «В.О.К.С.» – ймовірні фінансові порушення одного з його клієнтів, який тримав там своє обладнання. Заодно «за компанію» вилучені сервери всіх інших клієнтів провайдера, яким не пощастило з сусідом по майданчику, а також обладнання самого провайдера.

Внаслідок вилучення на кілька годин лишилась без Інтернету київська Оболонь, зник доступ до веб-сайтів ряду установ і організацій, в тому числі соціально значущих. Доступ до веб-сайтів частини сумлінних клієнтів, чиї сервери були вилучені, так і не відновлено, зате сайти ймовірного порушника продовжують справно працювати на закордонному майданчику з маршрутизацією через MSK.RU.

Відкриваючи прес-конференцію, Голова Правління ІнАУ Олександр Федієнко звернувся до представників силових структур з закликом бути партнерами інтернет-провайдерів. Правоохоронці мають комунікувати з представниками інтернет-бізнесу, а не ламати їх «через коліно». Оператори комунікацій готові співробітничати зі слідством, але в рамках чинного законодавства. В іншому разі ми залишимося не лише без Інтернету, але і без майбутнього, зазначив керівник найбільшої вітчизняної асоціації в сфері телекомунікацій.

Голова Комітету ІнАУ з питань електронної комерції Олександр Ольшанський назвав три ключові проблеми, які приводять до таких ситуацій: це безвідповідальність судей, які виносять непрофесійні ухвали щодо вилучення обладнання, це відсутність адвокатів на слідчих діях під час вилучення, це порушення процедури вилучення обладнання оперативними співробітниками. Порушень не буде, якщо всі докази, зібрані без присутності адвокатів, не будуть розглядатись в суді.

Член Національної ради реформ Валерій Пекар звернувся до керівництва СБУ з проханням розібратися з порушеннями, допущеними в ході слідства, та до Верховної ради України з закликом пріоритетно прийняти у другому читанні законопроект №3719, який передбачає повну заборону на вилучення електронних інформаційних систем.

Віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців Іван Пєтухов звернув увагу на відсутність відповідальності слідства і судей за неправомірні дії. Покривати можливі збитки суб’єктів господарювання, які виникають внаслідок дій представників держави, мають конкретні посадові особи. Людина має право витребувати шкоду, нанесену їй правоохоронцями.

Народний депутат України Юрій Чижмарь в ході прес-конференції заявив, що вкладати інвестиції в країну, де немає захисту бізнесу, ніхто не буде. Події щодо вилучення серверів набули розголосу. На цьому фоні законопроект про заборону на вилучення серверів вірогідно отримає велику підтримку народних депутатів. Останні факти також спонукають до того, щоб підвищити відповідальність суддів, які мають відповідати сьогоднішнім вимогам українського суспільства.

За адресою www.youtube.com/watch?v=yPlrLu4WMpg&feature=youtu.be – повний відеозапис прес-конференції.