ІнАУ наголошує, що блокування Telegram-каналів та сторінок в Facebook і Twitter призведе до катастрофічної деградації інтернет-сервісів в Україні

ІнАУ направила листи до Президента України і РНБО: Листи № 91/1-2 від 04.06.2021 щодо рішення РНБО України від 14.05.2021 «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)». Цим рішенням РНБО, введеним в дію Указом Президента України від 21.05.2021 №203/2021, серед іншого впроваджуються такі санкції, як:

  • блокування інтернет-провайдерами доступу до ряду сторінок і каналів у соціальних мережах і месенджерах Facebook, Twitter і Telegram;
  • заборона інтернет-провайдерам надання послуг з доступу користувачам мережі Інтернет до невизначених ресурсів/сервісів ряду визначених підприємств.

ІнАУ своїм листом акцентує увагу посадовців, що для здійснення блокування на доступі сторінок і каналів у соціальних мережах і месенджерах Facebook, Twitter і Telegram необхідно не лише повністю заблокувати ці ресурси (а не окремі сторінки і канали), але й ресурси Google і App Store, що призведе до катастрофічної деградації інтернет-сервісів в Україні. При цьому все рівно не буде забезпечено повного блокування вказаних сторінок і каналів, адже фахівці телекомунікаційної галузі вкотре зазначають, що коректне блокування і видалення Інтернет-контенту можливе лише в разі його виконання володільцем вебсайту або дата-центром, де розміщений цей контент. 

 

Крім того, ІнАУ закликає не покладати на провайдерів невластиві їм розшукові функції з самостійного встановлення переліку ресурсів/сервісів, які належать вказаним підприємствам, з метою подальшого  їх блокування.

ІнАУ закликає РНБО надалі не продукувати рішень, які неможливі до виконання, і, відповідно, не провокувати суб`єктів господарювання у сфері телекомунікацій до порушень законодавства України і невиконання технічно необгрунтованих рішень. Також ІнАУ пропонує РНБО при підготовці наступних рішень долучати до їх підготовки відповідних фахівців у сфері телекомунікацій.