Фонд Вікімедіа 15 січня 2013 року офіційно започатковує новий проект Wikivoyage

Фонд Вікімедіа 15 січня 2013 року офіційно започатковує новий проект Wikivoyage, http://wikivoyage.org – безкоштовний інтерактивний туристичний путівник по всьому світу, який може редагувати кожен, хто має доступ до Інтернету. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Wikivoyage, відкритий у 12-ту річницю від дня створення Вікіпедії,  є 12-м офіційним проектом Фонду Вікімедіа, і, як Вікіпедія та решта сестринських проектів, вільний від реклами та базується на спільній роботі волонтерів зі всього світу.

 

Сьогодні Wikivoyage доступний дев'ятьма мовами: англійською, іспанською, італійською, німецькою, нідерландською, португальською, російською, французькою та шведською мовами, і має близько 50 000 статей. Версія українською мовою поки розвивається в Інкубаторі Вікімедіа, http://incubator.wikimedia.org/wiki/Wy/uk/Головна_сторінка і буде активована, коли кількість статей сягне тисячі. Наразі українська назва проекту остаточно не усталена.

«Наразі є величезний попит на інформацію про подорожі, але існує мало джерел інформації, які одночасно всеохоплюючі і та некомерційні. Проте все скоро зміниться, – зазначила Сью Ґарднер, виконавчий директор Фонду Вікімедіа. – Wikivoyage – це чудовий та корисний ресурс для мандрівників, і я очікую, що за підтримки Фонду Вікімедіа і глобальної спільноти редакторів проектів Фонду Вікімедіа він ставатиме все більшим і кращим».

Виконавчий директор українського відділення Фонду Вікімедіа – громадської організації «Вікімедіа Україна» Юрій Пероганич наголошує: «Цей проект стане в нагоді всім, хто бажає відкрити для себе інформацію про чудові куточки України та світу рідною мовою. Долучайтеся до розвитку української версії проекту з метою популяризації туристичної привабливості своїх міст, містечок та сіл, їх історико-культурних і природних пам’яток, інших цікавих для мандрівників місць».

Wikivoyage, як туристичний путівник німецькою та італійською мовами, базований на програмному забезпеченні медіа-вікі, існував з 2006 року за підтримки німецької некомерційної організації «Асоціація Віківояж». Ця організація разом зі спільнотою редакторів ресурсу звернулись з пропозицією пожертвувати своїм брендом та всією інформацією для нового проекту, який би розвивався за підтримки Фонду Вікімедіа (ФВМ). Ця ідея була підтримана Опікунською Радою ФВМ, і сайт перемістився на сервери фонду у листопаді 2012 року, на яких він перебував до цього часу у бета-версії.

Wikivoyage поширюється згідно з вільною ліцензією Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0, що дозволяє вільно читати, копіювати, змінювати, зберігати, а також поширювати з будь-якою метою вміст сторінок проекту за умови збереження цієї ліцензії та посилань на оригінальне авторство.

 

Довідка. Фонд Вікімедіа, http://wikimediafoundation.org – американська некомерційна організація, розташована у місті Сан-Франциско, яка займається підтримкою вільної енциклопедії Вікіпедія і кількох інших проектів. Згідно з даними comScore Media Metrix за листопад 2012 року, Вікіпедію та інші сестринські проекти відвідало понад 483 млн. унікальних відвідувачів.

 «Вікімедіа Україна», http://ua.wikimedia.org – громадська організація, відділення Фонду Вікімедіа в Україні, популяризує Вікіпедію й інші проекти Фонду Вікімедіа, передовсім українською мовою, проводить роботу з правовласниками для поширення творів на умовах вільних ліцензій, розвиває та підтримує спільноту редакторів, приймає на цю діяльність пожертви.