Завтра без інтернету: хто витискає за кордон українську ІКТ-інфраструктуру

Опівдні 20 вересня половина київської Оболоні залишилась без Інтернету. Також зник доступ до веб-сайтів Міністерства Фінансів України, Центру соціально-психологічної реабілітації дітей з функціональними обмеженнями в Оболонському районі міста Києва, Київського міського центру репродуктивної та пренатальної медицини, Оболонського  районного Центру соціальних служб для сім"ї та молоді та цілого ряду інших підприємств і організацій.

Це трапилось внаслідок вилучення слідчими СБУ близько сотні серверів з технічного майданчика київського інтернет-провайдера «ВОКС». Офіційна причина – ймовірні фінансові порушення одного з його клієнтів, який тримав свої сервери на цьому майданчику. Разом з цим обладнанням вилучені сервери всіх інших клієнтів провайдера, яким не пощастило з «сусідом» по майданчику, а також обладнання самого провайдера.

Іронія ситуації полягає в тому, що вже за кілька годин сайти порушника були підняті на закордонному майданчику з маршрутизацією через MSK.RU, але при цьому доступ до сайтів ряду інших добросовісних клієнтів так і не відновлено.

Виникає ряд питань:

хто надав дозвіл на вилучення серверів у порушення прямої вимоги Кримінально-процесуального кодексу України, який дозволяє вилучення електронних інформаційних систем або їх частин виключно для вивчення їх фізичних властивостей, а в інших випадках допустимо лише копіювання інформації ?

навіщо було разом з обладнанням ймовірного порушника вилучати сервери самого провайдера та його сумлінних клієнтів ?

як співвідносяться декларації української влади про захист ІКТ-ринку та недопустимість фізичного вилучення серверів і зазначені дії силовиків, які цілеспрямовано витискають за кордон українську ІКТ-інфраструктуру ?

які судові наслідки попередніх гучних вилучень серверів, чи притягнуті порушники до відповідальності ?

Відповіді на ці питання будуть з’ясовувати учасники прес-конференції, яку Інтернет Асоціація України проводить 22 вересня 2016 р о 12:30 в прес-центрі УНІАН за адресою Хрещатик 4.

Представники ЗМІ запрошуються до участі в прес-конференції.