Протидія крадіжкам кабелю чи підтримка експорту мідного лому?

Після того, як парламент у 2008 році декриміналізував злочини з викрадення кабелів та обладнання зв'язку (була скасована відповідна ст. 188 КК), Україну накрила хвиля викрадень телекомунікаційних кабелів та обладнання.

Щорічні збитки і витрати операторів на відновлення зв'язку наближаються до мільярдної позначки. Витрати лягають на плечі користувачів, і це без врахування збитків абонентів від тимчасової втрати доступу до телеком-послуг.

З іншого боку, останніми роками з України стрімко зростає експорт лому кольорових металів. Зокрема, лише міді з України, де немає родовищ цього металу, минулого року за даними ДФС було експортовано 1,9 тис. тон. Ділків від скупки кабелю влаштовує статус кво з фактичною неможливістю адекватного покарання крадіїв.

Захист телекомунікацій наразі став справою національної безпеки держави. Задля виправлення ситуації та захисту абонентів від злодіїв на ринку кольорових металів за широкої участі громадськості був розроблений законопроект №4497 від 21.04.2016 щодо посилення відповідальності за пошкодження телекомунікаційних мереж.

На жаль, міри щодо захисту телекомунікацій від крадіжок викликають спротив. Під час розгляду цього вкрай необхідного і абсолютно неполітичного законопроекту 20.06.2017 серед народних депутатів знайшлись ті, хто його не підтримав, підсумки голосування див. тут. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=13006.

ІнАУ за підсумками розгляду цього законопроекту направила відкритого листа Народному депутату С.Капліну, який в ході обговорення законопроекту назвав його аномальним з посланням на думку правників, а також звернув увагу депутатів на інші підходи до розвитку зв’язку, див. стенограму засідання тут: http://iportal.rada.gov.ua/meeting/stenogr/show/6544.html, виступ 17:36:29. У листі ІнАУ міститься пропозиція народному депутату більш розгорнуто надати відому йому інформацію про думки правників щодо законопроекту 4497, на які було посилання в офіційному виступі на пленарному засіданні 20.06.2017, а також щодо пропозицій альтернатив.

Див. Відкритий лист №111 від 23.06.2017р. Народному депутату України Капліну С.М. щодо альтернативних шляхів розвитку телекомунікацій.