ІнАУ виступає за впровадження в Україні європейських норм в сфері перехоплення телекомунікацій

ІнАУ направила в профільні парламентські комітети листи щодо законопроекту №4812 від 14.06.2016: див. Лист №112/1-5 від 01.07.2016 щодо проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо діяльності Національного антикорупційного бюро України)» (№ 4812 від 14.06.2016).

 

Лист містить прохання не погоджувати цей законопроект в частині надання підрозділам Національного антикорупційного бюро України права на зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж.

 

Раніше ІнАУ направляла листа щодо законопроекту №4721 від 25.05.2016, яким також пропонується внесення аналогічних доповнень до частини четвертої статті 263 КПК України: Лист №99/1-5 від 17.06.2016 щодо проекту ЗУ «Про внесення зміни до ст. 263 Кримінального процесуального кодексу України щодо надання підрозділам Національного антикорупційного бюро України права на зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж.

 

Позиція ІнАУ полягає в тому, що подальше збільшення кількості підрозділів, які отримають права на зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж, несе загрозу порушенню конституційних прав і свобод громадян та юридичних осіб. Оптимальним шляхом вирішення даної проблеми могло б бути створення на базі існуючих оперативно-технічних підрозділів СБУ, Національної поліції України та інших, які здійснюють технічне забезпечення оперативно-розшукової діяльності в країні, єдиного підрозділу, який виконуватиме виключно технічну функцію зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж, в тому числі при виконанні негласних слідчих (розшукових) дій, на підставі ухвали слідчого судді.

 

Раніше за пропозицією ІнАУ в Рекомендаціях парламентських слухань "Реформи галузі інформаційно-комунікаційних технологій та розвиток інформаційного простору України" Кабінету Міністрів України рекомендовано розробити та подати на розгляд Верховної Ради України проект закону України про законне перехоплення телекомунікацій, який враховує рекомендації резолюцій Ради Європи ЕС СОМ 96/С 329/01 "Про законне перехоплення телекомунікацій" і ENFOPOL 55 "Про оперативні потреби правоохоронних органів стосовно телекомунікаційних мереж загального користування та послуг зв’язку" від 17 січня 1995 року, з забезпеченням дотримання прав людини та громадського контролю з метою недопущення можливих зловживань.