ІнАУ: 15 років ефективних відповідей на виклики в ІКТ-сфері

22 грудня 2015 р., м. Київ

ІНАУ: 15 РОКІВ ЕФЕКТИВНИХ ВІДПОВІДЕЙ НА ВИКЛИКИ В ІКТ-СФЕРІ

В ході прес-конференції, присвяченої 15-річчю Інтернет Асоціації України, представники ІнАУ здійснили короткий огляд досягнень Асоціації за півтора десятиліття її діяльності та зупинились на основних завданнях, які вирішуються в інтересах ІКТ-ринку сьогодні.

Прес-конференцію відкрив Голова Правління ІнАУ Олександр Федієнко. Він звернув увагу, що на перших Установчих Зборах ІнАУ були присутні представники лише 35 Дійсних та 5 Асоційованих членів ІнАУ, а сьогодні до Асоціації входять понад 180 компаній. Це оператори телекомунікацій, провайдери хостингу, реєстратори доменних імен, контент-провайдери, ЗМІ, постачальники інтернет-послуг, виробники телекомунікаційного обладнання, громадські організації, науково-освітні установи. Асоціація продовжує зростати, і насамперед це пов'язано з тим, що учасники ІКТ-ринку вбачають в ІнАУ ту опору, яка підтримує інтернет-спільноту і не залишає її наодинці з державною машиною. Сьогодні ми протидіємо цілому ряду шкідливих законодавчих новацій, зокрема в сфері так званої підтримки кінематографії за рахунок інтересів інтернет-ринку, щодо корупційних механізмів у сфері доступу до інфраструктури телекомунікацій, щодо впровадження неефективних підходів у сфері оцінки якості інтернет-послуг та використання радіочастоного ресурсу. 

Сьогодні рівень проникнення Інтернету в Україні складає 58-59 %. Ми зацікавлені в його збільшенні, адже це користувачі наших сайтів, це споживачі інтернет-реклами. Високий рівень конкуренції - ось найкращий метод отримання якісної послуги доступу до мережі Інтернет. Значною перешкодою для розвитку інфраструктури як дротових, так і бездротових телекомунікацій є тотальне вилучення обладнання під виглядом обшуку, що зрештою змушує учасників цього ринку розміщувати свої сервери за кордоном. ІнАУ докладає зусиль для зменшення корупційних схем у цій сфері – в свою чергу зазначив Михайло Коміссарук, Голова Комітету ІнАУ з питань інтернет-реклами.

В Асоціації в її 15-річчя залишається багато завдань. Ми побудували хороші комунікації, нам вдалось відстояти вільний доступ до мережі Інтернет. Але ми повинні надалі розвивати не лише електронні послуги, а й розбудовувати інформаційне суспільство як запоруку боротьби з корупцією. ІнАУ завжди приділяла значну увагу процесу саморегуляції діяльності провайдерів та постійно піднімала питання делегування частини функцій державних органів влади до профільних асоціацій, як це прийнято в багатьох країнах Європи та Америки. Адже ми, як фахівці сфери ІКТ, самі в змозі оцінювати ту чи іншу ситуацію, знаємо нюанси нашої роботи та приділяємо їй максимальну увагу – розповів Іван Пєтухов, Голова Комітету ІнАУ з питань ІКТ в освіті.

ІнАУ, як і всі ці 15 років, залишається на передньому краї захисту інтересів вітчизняної інтернет-спільноти.

    

Відеозапис прес-конференції

Фотоматеріали